Cowboy Bebop – animerad japanaction när den är som bäst

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Artikel

Av hans Sidén

Cowboy Bebop är en tecknad, amerikaniserad japansk science-fiction-actionserie kryddad med svart humor och med huvudpersoner som har västerländskt utseende. Cowboy Bebop började som en populär men inte särskilt vältecknad om än mer traditionellt japansk serietidning i svartvitt och blev en jättesuccé bl.a. i USA, förvandlad till en strömlinjeformat snyggt animerad tv-serie i färg om 26 halvtimmesavsnitt.

Denna tv-succé resulterade i Cowboy Bebop The Movie. En fristående långfilm med huvudpersonerna från serien ställda inför sin hittills största utmaning.

Cowboy Bebop utspelas år 2071 och handlar om prisjägarna Spike Spiegel, 27, född på Mars, Jet Black, 36 och Fay Valentine, 23 som ibland är jordbundna men ofta susar runt inom planetsystemet i sina rymdskepp. Bebop är namnet på det stora rymdskepp som ägs av Jet och är deras bas men både Spike och Faye har även var sitt privata mindre lilla ”jaktskepp”.

Framtidens prisjägare

Cowboy kallas framtidens prisjägare och Bebop-namnet är Jets hyllning till sin idol, jazzsaxofonisten Charlie Parker. Spike som tränat in de flesta kampsporter är dessutom en suverän skytt med ett förflutet från de Röda Drakarna, en kinesisk maffiaorganisation. Spikes äldre prisjägarkollega Jet Black, är en f.d. rymdpolis och den självständigaoch spelgalna amazonen Fay Valentine, håller tillsammans via tv- och internet koll på var det finns mest prispengar att hämta, eller ”woolongs” som kontanterna kallas här.

Våldsam serie

I första avsnittet, Asteroid Blues, inspirerat av filmen Desperado, jagas den hänsynslöse gangstern och knarkaren Asimov Solensan och hans havande flickvän Katherina. Cowboy Bebop är bitvis synnerligen våldsam och trots att den är animerad blir serien mycket realistisk tack vare att huvudpersonerna inte tecknats i typisk mangastil med jättestora ögon.

De olika avsnitten har ofta musikaliska titlar som Stray Dog Strut, Honky Tonk Women (där Faye Valentine introduceras), Sympathy for The Devil, Heavy Metal Queen och Jamming With Edward. Sistnämnda syftar på det lilla 13-åriga datageniet och superhackern Ed som är en tjej trots namnet. Hon kallas på Fay Valentine nätet ”Radical Edward” och fungerar som ”comic relief”. Men hon hjälper ofta prisjägarna och det gör även Ein, en mycket smart hund, en Welsh Corgi, som introduceras i avsnitt 2, Stray Dog Strut.

Döpt efter Albert E

Ein är ingen vanligt hund utan resultatet av avancerade vetenskapliga experiment. Namnet Ein är inspirerat av Albert Einstein. I Pierrot Le Fou blinkar serien åt Läderlappen/Batman när en Pingvinliknande typ dyker upp.

Noteras bör att den mestadels mycket lättklädda Faye Valentine är mycket sexig för att vara en animerad femme fatale, speciellt i jämförelse med sin anorektiska kollega Aeon Flux, den kanske mest kända animerade hjältinnan.

Musiken i Cowboy Bebop är specialskriven av den kvinnliga Kompositören Yoko Kannos och är mycket bra. Det handlar omväxlande om brassmättad storbandsjazz och härlig blues. Speciellt Kannos rafflande signaturmelodi Tank fastnar direkt i skallen liksom den suggestiva The Real Folk Blues som hörs i slutet av varje avsnitt – utom i det sista.

Cowboy Bebop presenterar många originella miljöer (till exempel ett Las Vegas i rymden), bra skurktyper och överraskande situationer som det vore synd att avslöja för mycket av.

Kolla gärna serien och filmen

Därför uppmanar jag den som har förutfattade meningar om tecknade japanska filmer och tror att det mest handlar om ovårdade, vilt svärdsviftande samurajer i kimonos eller långbenta och storögde småflickor i skoluniform att kolla in Cowboy Bebop som är någonting helt annat. Samtliga 26 avsnitt finns på 6 olika DVD:er och filmen hittar ni separat.

Filmversionen av Cowboy Bebop som utspelas ungefär mellan tv- seriens avsnitt 22 och 24, introducerar en ny kvinna, jättetuffa militära säkerhetsagenten löjtnant Electra Ovirova, och inleds med en Dirty Harry-liknande sekvens i ett snabbköp följt av de eleganta förtexter med James Bondinspirerade animationer och samtidigt hör vi hör en ny signaturmelodi, Yoko Kannos fräckt rockande Ask DNA som även finns med som en snygg musikvideo i filmens generösa extramaterial. Det omfattar även intervjuer med skådespelarna som lånat ut sina röster till huvudpersonerna.

Det är en hel del James Bondstämning över Cowboy Bebop då och då men slutet är så sorgset poetiskt att det aldrig skulle platsa i en 007-film.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22