Conan Doyle skall locka fler turister till Croydon

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Artikel

Av JAN NYGREN

Sherlock Holmes är faktiskt en av Londons allra största turistattraktioner. De som turistar i den brittiska huvudstaden kan gå med i organiserade promenader i detektivens fotspår i stadsdelen där han hade sitt kontor på 221 B Baker Street.

På The Sherlock Holmes Pub nära Trafalgar Square han man dricka en pint av den engelska lagern och samtidigt bese en stor samling Holmes-prylar. Vid sidan av alkoholhaltiga drycker säljs där också pepitarutiga detektivhattar, t-shirts, muggar och pipor.

Det är detektiven som har huvudrollen. Författaren själv, Sir Arthur Conan Doyle, tycks ha blivit lite bortglömd mitt i alltsammans. Ingen tycks veta var han hörde hemma, och turisterna tycks inte bry sig heller.

Det har kommunledningen i den tråkiga stadsdelen Croydon i södra London bestämt sig för att ändra på. Nu skall några tusen (hoppas man) av de miljoner turister som besöker London, lockas dit med hjälp av Conan Doyle.

I sin bostad på 12 Tennisen Road, South Norwood, skrev Doyle 19 av sina berättelser under åren 1891-94 . Nu har huset fått en plakett som bekräftar detta faktum och i ett av rummen har man gjort i ordning ett museum.

Det var på tal att döpa om Tennisson Road också, men det sprack på att det redan finns en Doyle Road i trakten.

Entusiasterna betraktar – som DAST:s läsare väl vet – Conan Doyle som detektivlitteraturens William Shakespeare, med den skillnaden att ingen ifrågasatt att det var han som skrev verken om Holmes. Världen runt finns cirka 400 Sherlock Holmes-sällskap och de allra flesta entusiasterna lär finnas i Japan.

Så nu hoppas affärsmännen och kommunstyrelsen i Croydon på japaner, japaner, japaner. Sådana är ju kända för att i turistiska hänseenden vara både vetgiriga och ambitiösa – och inte minst stora konsumenter av souvenirer.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22