Colin Dexter: Brittisk författare med sinne för lärdom och översitteri

Dec 23rd, 2010 | By | Category: 2010-4, Artikel

Colin Dexter

Colin Dexter (th) med TV-gestalterna Morse och Lewis

Av Kjell E. Genberg

Jag har just lyssnat på en av Colin Dexters 80-talsböcker, Mysteriet i annex 3. Dessutom bänkar jag mig framför teven på fredagskvällarna, slår över till TV 9 för att njuta av hur kommissarie Morse och hans sidekick Lewis gnabbas medan de löser svåra fall. Allt detta fick mig naturligtvis att tänka på den gången jag och mister Dexter träffades. Det var på en deckartillställning i Danmark med författare och kritiker från skilda länder. Efter de obligatoriska föredragen och paneldebatterna (som alltid handlat om samma saker så länge jag varit med) hamnade Colin och några andra kamrater i mitt rum tillsammans med några buteljer av olika slag.

Sammankomsten skedde samma afton som Margaret Thatcher sparkades ut som premiärminister i England och ersattes av nu nyblivne memoarförfattaren Tony Blair. Det visade sig att de flesta var nöjda med detta politiska skifte.

Colin Dexters mest kända litterära gestalt är kommissarie Endeavor Morse (man förstår att han bara vill bli kallad vid efternamn), en polis i Oxford som inte spottar i glaset så länge han blir bjuden. Colin hade liknande egenskaper, fast det ska sägas att han medförde egen flaska.

En trevlig herre
Han visade sig vara en trevlig herre som gärna pratade om vad han gjort, lite tystare när övriga hyssjade för att höra valkommentarer på TV.

Karlen har nyss fyllt 80. Han föddes den 29 september 1930 i Stamford i grevskapet Lincolnshire. Han utbildade sig till lärare i Cambridge och har bott i Oxford med hustru och barn sedan 1966. Nio år senare började han skriva böckerna om kommissarie Morse och det visade sig vara ett lyckokast. Han har fått det brittiska deckarpriset Gold Dagger Award två gånger, för romanerna Kvinnan i kanalen (där Morse ligger på sjukhus och löser ett 1800-talsmord – samma slags idé som årets roman av Leif G W Persson bygger på) och Vägen genom skogen. För Själamässa och Döden i Jericho erhöll han Silver Dagger Award. För tio år sedan erhöll han en OBE (Order of the British Empire) för sina litterära insatser.

John ThawSammanlagt har han skrivit tretton romaner och ett hyfsat stort antal noveller om Morse. Men det är skillnad på den Morse som finns i böckerna och den som på rörliga bilder gestaltar honom – skådespelaren John Thaw (1942–2002, bilden). I romanerna framställs kommissarien som en lärdomspräglad akademiker med förkärlek för klassisk musik, grammatik, svåra korsord, whisky och den ljumma öl som serveras på engelska pubar. Han kan till och med slinka in på en porrklubb mellan varven. Första boken om Morse heter Sista bussen till Woodstock.

I filmerna är han lite prydare, men har lätt för att fastna för kvinnor. Dock är musikintresset lika framträdande. Det spelades in över 30 episoder som bygger på Dexters påhittade gestalter. Flera har fått BAFTA-belöningar. Om man håller ögonen öppna kan kan hitta Dexter själv i filmerna.

Namn på mördare
Vi kom att prata en del om hur man sätter namn på figurer i de texter som produceras. Jag förklarade att jag brukade kasta pil mot telefonkataloger från landsorten i jakt på personnamn. Det tyckte han var en lustig men alltför sportbetonad metod. Själv använde han sig av ett av sina egna stora intressen – korsordslösning. När han behövde ett bra namn på sin mördare brukade han norpa det från någon vinnare av The Observers korsordstävling.

Till sist blev Colin Dexter rätt trött på sin envetne kommissarie. Han beslöt att ta livet av honom. Detta skedde i boken Räkenskapens dag (2000) som spelades in för TV samma år och bara två år senare avled filmernas Morse i cancer. I TV får man till att börja med intrycket av att sergeant (den engelska Kevin Whatelymotsvarigheten till kriminalinspektör) Lewis – spelad av Kevin Whately (bilden) – är lite trög. Åtminstone tycker snobben Morse det eftersom Lewis har andra och inte fullt så akademiska intressen som sin chef. Men Lewis har mycket bondförnuft, skakar av sig chefens sarkasmer och är ofta den som egentligen löser fallen sedan Morse inriktat sig på fel gärningsman. Det är ett litet spel kring det engelska klassystemet, där den äldre mannen representerar vit medelålders medelklass medan Lewis kommer ur arbetarklassen.

Det skulle dröja åtskilliga böcker – och avsnitt – innan Morses förnamn avslöjades. När någon frågade om det brukade han svara Inspector (engelska för kommissarie). Han hade ingen lust att berätta att han var döpt efter ett fartyg – upptäcktresanden James Cooks Endeavor.

TV9 visar förresten fler engelska deckargodingar. Kommissarie Frost – en annan av mina reprisfavoriter – förekommer där på lördagskvällar. Han skapades av R.D. Wingfield och spelas av David Jason.

Colin Dexter bibliografi:
Sista bussen till Woodstock
(1975; Last Bus to Woodstock)
Flicka försvunnen (1976; Last Seen Wearing)
Nicholas Quinns tysta värld (1977; The Silent World of Nicholas Quinn)
Själamässa (1979; Service of All the Dead)
Döden i Jericho (1981; The Dead of Jericho)
Den tredje milens gåta (1983; The Riddle of the Third Mile)
Mysteriet i Annex 3 (1986; The Secret of Annexe 3)
Kvinnan i kanalen (1989; The Wench is Dead)
Den försvunna juvelen (1991; The Jewel That Was Ours)
Vägen genom skogen (1992; The Way through the Woods)
Morses största gåta och andra berättelser (1993; Morse’s Greatest Mystery) (noveller)
Kains döttrar (1994; The Daughters of Cain)
Med döden som granne (1996; Death is Now My Neighbour)
Räkenskapens dag (2000; The Remorseful Day).

Läs recensionen av ljudboken Mysteriet i Annex 3 här: http://www.dast.nu/recension/mysteriet-i-annex-3

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22