Claire McNab: Ännu en lesbisk feminist bland deckarförfattarna

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Artikel

BARBRO LlNDBORG

Det känns nästan nostalgiskt att hitta en romantitel som ”I lust och död”. Den får en att tänka på gamla Wahlström-pockets med rosa sidor mot slutet, eller kanske på en bok som Jan-Olof Ekholm aldrig skrev.

Fast detta är en roman skriven av en australiensisk (numera USA-boende) författarinna som heter Claire McNab och den är enligt tidskriften WLW Journal ”ett spännande bidrag i den växande genren lesbisk-feminisliska deckare”. I Sverige har den getts ut av Skriftställarnas Förlag (Bo och Birgitta Sköld) som ofta hittat intressanta nya namn på de mest udda håll.

Den lesbiska i det här fallet är kriminalaren Carol Ashton som löser ett mord i en skola.

Claire McNab föddes i Melbourne men tillbringade sina första år i Australiens största stad Sidney. Efter skola och sekreterarutbildning flyttade hon till London – mest för att med den staden som bas kunna resa runt i Europa. Hon återvände hem till kontinenten down under och skaffade sig lärarutbildning. Medan hon höll på med den kom hon i kontakt med National Institute of Dramatic Arts och efter lärotid där började hon extraknäcka med att skriva pjäser, komedier mest. Skrivandet fortsatte Claire McNab med under de tolv år hon var lärare i engelska och historia.

I mitten av åttiotalet bestämde hon sig för att bli författare på heltid, fortsatte att resa nästan hektiskt, återvände till Europa och besökte USA flera gånger.

1988 publicerade Naiad Press den första boken om kriminalpolisen Carol Ashton, en serie som nu är inne på sin sjätte bok. På sätt och vis kombinerar hon procedurberättandet med inslag av gammalt gott pussel. Men McNab nöjer sig inte med att skriva deckare, hon producerar också ungdomsböcker och bilderböcker för de yngsta.

Mot slutet av 1993 emigrerade hon till USA. Det var inte av kärlek till detta land utan för en helt annan kärleks skull.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22