Christie hyllades på film och estrad

Jan 17th, 2008 | By | Category: 2001-4, Artikel

Av Inge Ekbrant”Agatha Christie vägrar att dö”.

Ungefär så rubricerade Daily Telegraph en stort uppslagen artikel i sin veckoslutsbilaga nyligen. Publiceringen var närmast föranledd av att det arrangerades flera tillställningar på olika håll “deckardrottningen” till ära. Om jag inte minns fel spelades alla hennes pjäser i en badort på Nordsjökusten och möttes av stort intresse. I Harrogate i Yorkshire, där Agatha “försvann” för en tid år 1926, firades 75-årsminnet av den omskrivna händelsen med flera evenemang.

National Film Theatre har haft en “Crime Scene Weekend” med bland annat en heldag ägnad Agatha Christie. Deckarförfattaren H.R.F. Keating och en man som presenterades som hennes barnbarn deltog i ett estradsamtal. Jag är inte säker på att barnbarnet är samme man som hon skänkte pjäsen Råttfällan och som efter den gåvan verkligen har haft sitt på det torra.

St. Martinsteatern planerar just för pjäsens 50-årsjubileum. En pjässuccé utan motstycke. Om jag fattade rätt, så var de samtalande Keating, sonsonen och två kritiker, överens om att hemligheten med Agatha Christies popularitet är att hon skrev om människor som läsarna kunde identifiera sig med. Någon har också sagt att hennes böcker, som i popularitet kommer närmast Bibeln och Shakespeare, fått sin internationella ryktbarhet, därför att vi som läst engelska i andra länder, finner hennes böcker vara god bredvidläsning. Det vet jag genom egen erfarenhet.

Bland de filmade Christieböcker som förekom i programmet fanns Ett karibiskt mysterium, Lord Edgware Dies och Poirot-serien från TV. Kriminalweekenden tog också upp Sherlock Holmes (naturligtvis), klassikern Stormvarning utfärdad (Key Largo, från 1948 med Bogart-Bacall och Edward G. Robinson och den amerikanske massmördaren Ed Gein, en psykopat som inspirerade Robert Blochs Psycho och därmed också Hitchcockfilmen med Anthony Perkins och Janet Leigh och de nu aktuella filmerna om Hannibal Lecter.

De deckarintresserade, som hade mycket tid till sitt förfogande, kunde verkligen gotta sig.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22