Christian Braw: Fjärde Sandmanboken blev en kriminalroman

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Artikel

Teologie doktorn Christian Braw, präst och bosatt i Slätthögs prästgård som ligger i Alvesta, har skrivit ett 30-tal böcker, alltifrån en psalmbok och släktkrönikor till fjolårets bok som är en kriminalroman. Den heter Skuggan och är utgiven på Hägglunds förlag.

– Fast egentligen handlar den om godhetens spröda villkor, säger han.

År 1991 kom Till minnet som var den första boken om familjen Sandman som behandlar sorg efter en avliden ur ett kristet perspektiv. Sedan dröjde det tio år innan nästa bok med samma släkt dök upp. Den hette Vid tidens hjärta och handlingen förlades till Eksjö. Det beror säkert på att Christian Braw är kapten vid Ing 2, alltså Göta Ingenjörsregemente, där han arbetar med utbildning några veckor per år.

Nästa bok om familjen hette Släktresan. Där har författaren gått tillbaka till 1997 Och boken utspelas under en bussresa genom ett sommarfagert Småland.

Skuggan är en direkt fortsättning på Vid tidens hjärta och marknadsförs som en kriminalroman och är väl det på samma sätt som många andra böcker numera presenteras som sådana.

Det är valår 2002. Jakob och Mikaela Sandman bor i stadsdelen Grevhagen i Eksjö men ingen av dem har någon framträdande roll i samhället. Jacobs militära karriär går knackigt och Mikaela, som arbetar som frilansjournalist har svårt att sälja sina alster. Men de är inkännande människor som tar sig an sådana som behöver deras hjälp. Familjen har en paraguayansk fosterpojke med tysk bakgrund boende hos sig.

Vitryska ligor härjar i Sverige och nu börjar det märkas att knarket kommit till Eksjö, där medborgarna försöker handskas med situationen, bland annat genom ”Pappor på stan” när det oväntade och farliga dyker ner i vardagen.

I en sidointrig tar författaren med läsaren 100 år tillbaka i tiden. Ryska revolutionen närmar sig och Gregorij Isajevitj Sjukalov har på ett tidigt stadium insett vad som håller på att hända. Han säljer sitt gods och bygger upp en frimärkssamling, det världsberömda Sjuva-albumet. 1918 mördas han och albumet försvinner.

– Idén till den delen av romanen fick jag när den estniske författaren Jaan Kross fyllde 70 år. En tyskbaltisk adelsman var med på festen och det visade sig att hans far sålde allt han ägde och köpte frimärken för pengarna. Samlingen tog han med när han flydde till Sverige där han småningom instiftade det alternativa nobelpriset. I min bok för Jakob Sandmans arbete honom till Ukraina. När jag var liten var vi bekanta med en kvinna som var född i Ukraina och varit sjuksköterska där. Under andra världskriget hade hennes far och bröder blivit skjutna. Själv lyckades hon gömma sig i Odessa innan hon tog sig vidare till väst.

Innan romanerna om Sandman kom till skrev Braw böcker under pseudonymen F. J. Nordstedt. De handlade om den tyske prokuristen av gammal tysk adelssläkt som sänts att tjänstgöra i ett stort köpmanshus i den tyska kolonin Samoa i Söderhavet. Dessa böcker uppmärksammades och recensenter menade att författaren var både självständig och djupsinnig.

– Att jag skrev under pseudonym beror på att jag inte ville bli bedömd utifrån mitt yrke. Men Expressen avslöjade till sist vem jag var.

Han har en lite romantisk inställning till sitt författande.

– Skrivande är en gåtfull syssla. Romanfigurerna lever sitt eget liv och utvecklas åt olika håll som jag inte bestämmer över. Alltsammans har med inspiration att göra. Saknar man sådan kan man inte heller bli författare. När inspirationen kommer ser man sådant som inte finns, spelar upp händelser som inte hänt och lever sig in i det.

Att ha hunnit med att skriva 30 böcker vid sidan av arbetet som kyrkans och militärens tjänare är en prestation.

– Det beror på en förstående hustru, tidiga morgnar och ingen TV.

Christian Braw är född 1948 i Härnösand, tog studenten i Malmö 19 år senare och en fil kand i Lund 1970. Året därpå prästvigdes han i Växjö efter att ha tagit teologie kandidatexamen i Lund. Efter studier i Jerusalem blev han präst i Tingsryd och Halltorp 1972 och disputerade till teologie doktor 1985. Samma år tillträdde han tjänsten som präst i Slätthög. 1994 blev han docent vid Åbo Akademi. Han gifte sig 1972 med Karin Imberg och paret har sju barn.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22