Charlotte Vale Allen: Kanadensisk författarinna med TV- och sångbakgrund

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av Lennart BRÅDING

Charlotte Vale Allen föddes i Toronto men bodde i England mellan 1961 och 1964. Där arbetade hon som sångerska och TV-skådespelare. Sedan återkom hon som hastigast till Toronto, engagerad för att sjunga i kabaréer. Det tog slut ganska snabbt och 1966 emigrerade hon till USA och kom att bosätta sig i Connecticut.

Fyra år senare gifte sig Charlotte med Walter Allen och i samma veva började hon skriva och det med sådan bravur att hennes första roman Love Life kom ut 1974. Innan den boken ens var publicerad fick hon kontrakt med förlaget Warner Books för en serie pocketböcker. Tre av dessa fanns på diskarna 1976.

Fast hon hade förstås börjat skriva redan tidigare. Ingen roman utan sin självbiografi som hon kallade Daddy’s Girl. I den beskriver hon hur det var att vara dotter till en far som förgrep sig sexuellt på henne. Flera förlags redaktörer läste den – och fann den alltför kontroversiell för att de skulle våga publicera den. Det skulle dröja ända till 1980, då hon nått framgång som författare, innan biografin kom ut.

Nu är Charlotte Cale Allen en av Kanadas mest sålda författare. Hennes lite över trettio böcker har köpts av över sju miljoner människor på drygt tjugo språk.

I sitt skrivande tar hon upp kvinnofrågor på ett informativt och optimistiskt sätt.

”Min styrka som författare är att jag lyckas göra kvinnor verkliga, leda läsaren in i deras tankar så att de fattar hur de känner sig”, har hon sagt. ”Det gör att man bryr sig om dem.”

Vid sidan av skrivandet gillar hon att fotografera och springer på bio så fort hon kan – när hon inte åker utomlands förstås. Hemma har denna mor till en vuxen dotter svårt att jobba på datorn eftersom hon känner sig tvingad att lägga patiens på den i stället.

Men patiensen får vänta emellanåt. Då skriver hon sina socialrealistiska romaner om svåra problem med kriminell botten – incest är ett sådant tema. Boken Pieces of Dreams handlar om kidnappning med sexuella undertoner.

Om den och romanen Illusions har hon själv sagt:

”Jag tror att jag är utomordentligt kvalificerad att skriva om vissa delar av kvinnlig erfarenhet. Om man hamnar i hotfulla situationer måste man hitta ett sätt att förklara all den känsla av att vara fångad i en fälla som den stackars kvinnan befinner sig i. När jag själv är upprörd skriver jag så att håret reser sig på mig själv.”

Men alla Allens romaner är inte fullt så upprörande.

Dream Train är till exempel en rar romantisk historia om vänskap och alla sorters relationer. Painted Lives handlar om passion i 1920-talets New York.

Hon har alltså skrivit mer än 30 böcker.

Flera har kommit ut på svenska, men de allra flesta måste man läsa på originalspråket.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22