Cecilia Wennerström: Från Svartbäcken till Lyktbärarnas land

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Artikel

Av Åsa Pettersson

Sverige har fått ännu en fantasyförfattare. Cecilia Wennerström heter hon och är förutom författare och förläggare också jazzmusiker, saxofonist, kompositör och arrangör. Hon är utbildad på musikhögskolorna i Malmö och Göteborg och arbetar sedan 1996 dessutom deltid som programmerare. Hon är född 1947 och bor i Stockholm.

Svenska folket har sett henne många gånger som musiker i TV. I Kurt Olssons Damorkester spelade Cecilia barytonsaxofon i flera år i slutet av åttiotalet och även damstorbandet Satin Dolls, där hon var med, syntes mycket i TV när de var husband i Det Kommer Mera. På senare år har hon jobbat mycket med teater, bland annat på Upsala Stadsteater i Owe Thörnquistkavalkaden Svartbäckens Ros. Dessutom brukar hon spela jazz några gånger om året, exempelvis som barytonsaxofonist i Gugge Hedrenius Big Blues Band.

Låttexter gav inspiration

Men varför blev hon då författare i fantasygenren?

I mitten av åttiotalet bodde Cecilia Wennerström utanför Herrljunga där hon arbetade med att göra sånglåtar till en jazzpopgrupp som hette Electric Dreams. I början tyckte hon att det var svårt att skriva texter men när så kom hon på att använda fantasyteman och då lossnade det plötsligt.

– Jag höll på ganska mycket med det här, säger hon. En morgon hörde jag en klar och tydlig röst inne i huvudet: ”Seal the wind with words unspoken!” sa den och jag skreven låt som fick heta Saga of the Wood of Whispers. Den och flera andra liknande låtar från Landet Nära Tidens Rand (the Land on the Rim of Time) framfördes vid ett tiotal tillfällen, dels med bandet och dels i ett TV-program. Då hade jag översatt texterna till svenska.

Efteråt kunde Cecilia aldrig släppa texterna. Efter flera år skickade hon några av låtarna till melodifestivalen, men de antogs aldrig eftersom de saknade direkt refräng.

De passade kanske inte då de inte var så klämkäcka utan närmast litet melankoliska.

– Till slut spelade jag in Saga of The Wood of Whispers på en av mina egna jazz-CD för att åtminstone dokumentera den.

Men hon tyckte att textidéerna var för bra för att bli liggande. Våren 2002 hade hon tid över och började undersöka vad det var for historier som gömde sig bakom texterna. På så vis skapades landet Rand.

Gestalter från drömmar

Hon uppfattar det som ett äventyr att skriva en bok.

– När min hjältinna Petra träffade på gnomkvinnan Kveggla i den mystiska surrealistiska videobutiken visste jag först inte vem Kveggla var. Det uppenbarade sig senare. Mina romanfigurer har jag ofta sett i drömmar. Namnet Winny-Vanna-Ye kom i en dröm. Den ondskefulle pojken Jadnan sprang nerför gatan i sin stad i en dröm. Shazerna med sina kritvita ansikten kom stående i båtar i en dröm.

Inför boken skriver hon en synopsis där handlingen berättas i stora drag har jag förstås och hon vet förstås hur berättelsen ska sluta.

– Det är faktiskt fascinerande att den sagovärld man skapar tycks ha någon slags egen logik där händelser och figurer dyker upp av sig själva.

Litteraturen lästes tidigt

Cecilia Wennerström betade av stora litteraturen redan i tidig ålder. I tidiga tonåren läste hon Laxness, Moberg, Lo-Johansson, Eyvind Johnsson och Dagerman. Numera blir det mest fantasy, SF, pusseldeckare Och litet populärvetenskap, gärna fysik.

– Man går nog bakåt intellektuellt med åren, säger hon. Men på sistone har jag i alla fall ryckt upp mig och läst Torgny Lindgrens Pölsan, dystopin Därv av Tatiana Tolstaja, till och med Glaspärlespelet av Hesse nyligen. Men det var mest att en av mina favoritförfattare, Peter Nilson, läst den och inspirerats av den. Den läsningen kändes nästan som att utföra ett arbete, säkert var det nyttigt för mig på något vis.

Cecilia är stolt ägare till en förstaupplaga av Sagan om Ringen som är ordentligt sliten efter minst ett tiotal genomläsningar. Hon läser och läser om ”härligt lättlästa” Isaac Asimov.

– Jag tycker han är SF-genrens Agatha Christie.

Hennes andra bok i serien om landet Rand heter Sagan om Rand II: Lyktbärarnas återkomst. Den kom ut i somras på det egna nystartade Wela Förlag. Tredje boken är påbörjad, åtminstone finns ett synopsis finns färdigt.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22