Caroline Graham: I TV:s Midsomer mördas friskt efter hennes böcker

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Varje sommar kör svensk TV några avsnitt av Morden i Midsomer med goda tittarsiffror. I eftertexterna brukar det stå att historierna är baserade på de gestalter som skapats av Caroline Graham.

Den kvinnan har skrivit en hel del böcker, fast de inte finns på svenska. I början gjordes också inspelningar efter dessa, men nu är TV-avsnitten betydligt fler än hennes romaner.

Caroline Graham föddes 1931 i engelska Warwickshire och skolades i flickskolan Nuneaton High School. Sedan arbetade hon på fabrik i tre år. Mellan 1953 och 1955 tjänstgjorde hon i flottan. Hon har också jobbat som skådespelerska, regiassistent och blev känd röst i radio på frilansbasis. Men hon hade en längtan till akademisk utbildning. På universitetet i Birmingham utexaminerades hon i teaterförfattande och har följaktligen skrivit pjäser för teater, radio samt TV-såpor. I bokform har hon publicerat två barnböcker. Fast det är historierna om kommissarie Barnaby i Midsomer som gjort henne känd.

Hennes första roman hette Fire Dance (1982) som följdes två år senare av The Envy of the Stranger.

1987 kom The Killings at Badger’s Drift, som handlar om en lugn engelsk by där en vänlig och omtyckt ungmö plötsligt mördas. Det var denna bok som sedermera förvandlades till serien om morden i Midsomer och hade Barnaby och hans sidekick Troy som utredare. Boken vann 1989 Mystery Readers of America Macavity Award som bästa debutdeckare och den har också valts av Crime Writers’ Association som en av alla tiders 100 bästa kriminalromaner.

Samma år utkom Death of a Hollow Man, som också blev ett avsnitt i Midsomerserien och sedan dess har det blivit ytterligare fem om den populära polisduon. Den senaste kom ut i mars i år och heter A Ghost in the Machine.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22