Carin Gerhardsen: Pepparkakshuset först i kriminell romantrilogi

Mar 28th, 2008 | By | Category: 2008-2, Artikel

Av Kjell E. Genberg

Att skicka fler än ett manus till ett förlag – helst minst tre – har blivit en ny gimmick. Det gjorde Stieg Larsson till Norstedts och nu har Carin Gerhardsen gjort samma sak till Ordfront. Båda författarna fick sina verk antagna.

Carin Gerhardsen Carin Gerhardsen har skrivit en riktigt skaplig debutdeckare men man måste undra lite om hennes omdöme när hon påstår att Katrineholm är bandyns huvudort i Sverige.

– Men jag skrev och skickade in före Larsson, säger Carin Gerhardsen. Och jag gjorde det för att visa förlaget att jag kunde leverera.

Den första boken släpptes i mars 2008. Romanen heter Pepparkakshuset och är den första i en rad böcker som fått samlingsnamnet Hammarbyserien.

Carin Gerhardsen föddes 1962 i Katrineholm, har bott i London och bor nu i Stockholm. Hon är it-konsult och utbildad matematiker vid Uppsala universitet och har tagit ledigt från jobbet för att fortsätta att skriva.

Det var på en pub i den brittiska huvudstaden som Carin skröt för en vän att hon skulle skriva en bok.

– Det har du sagt förr, menade vännen.

Då kände Carin att hon var tvungen att infria löftet.

Handlingen är ungefär så här: På kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. Kriminalkommissarie Conny Sjö-berg vid Hammarbypolisen börjar ana att de hör ihop.

Det visar sig vara ett mobbningsoffer som är förövare och att det blev så beror på att Carin Gerhardsen själv mobbades som ung.

Enligt förlagsreklamen har Hammarbyserien storstadskänsla, vardagsliv, samtidspuls och ett persongalleri som stannar i läsarens minne.

Och hur sant är nu detta?

Förvisso skriver Gerhardsen väl och intrigen i Pepparkakshuset är balanserad. Kriminalkommissarien Conny Sjöberg är något av en nerkokad polis. Han har drag av de flesta andra kommissarier vi stött på i svensk kriminallitteratur de senaste 25 åren.

Det är lite vågat av Gerhardsen att använda sig av seriemördartemat när seriemördare än något av det mest söndertuggade som finns. Hon gör det hyfsat, vilket väl i det här läget är att räkna som beröm, men samtidigt känns det lite ledsamt att hon inte kom på någon bättre bad guy.

Ska man vara elak är förklaringen att hon inte begriper bättre: Det bevisas av att hon skriver manus till en film om bandy och påstår att bandyns huvudort är Katrineholm när varenda människa vet att det är Edsbyn i Hälsingland.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22