Brackett & Faulkner The Big Sleep (Utpressning).

Jan 17th, 2008 | By | Category: 2001-4, Artikel

När jag i mitten av november 1975 hälsade på hos Leigh Brackett och Edmond Hamilton i parets vinterbostad i Kalifornien, så var det för Eds skull jag kom, men jag kunde inte låta bli att intervjua henne också. Hon berättade en del, som kan vara intressant som komplement till John-Henri Holmbergs artikel. När hennes första bok kom ut, så ringde Howard Hawks en dag till henne och sa ungefär så har:
“Jag har läst er bok. Den var inget vidare, men ni skriver underbara dialoger. Jag vill ha er som manusförfattare.” Leigh Brackett fick träffa William Faulkner, som hon skulle arbeta med. Han tog texten till Raymond Chandlers The Big Sleep, rev den i två delar, gav den ena till Leigh Brackett.
“Jag gör den här delen och ni gör den andra delen”, sa Faulkner. Leigh Bracketts kommentar: “Och det var ungefär allt jag såg av honom. Eftersom jag var ung och nyfiken, så hängde jag med hela tiden under inspelningen. Man kunde se hur stark relationen mellan Humphrey Bogart och Laureen Bacall var. En dag kom Bogart fram till mig och visade upp en replik. ‘Har ni skrivit det här? sa Bogart. ‘Nej’, svarade jag. “Den repliken är omöjlig”, muttrade Bogart. “Den kan inte uttalas.”
Leigh Bracketts kommentar: “Faulkners prosa var underbara faulknertexter, men de var inte anpassade för att uttalas av skådespelare. Faulkner har gått till Hollywoodhistorien som manusförfattaren som aldrig fick igenom en replik ograverad.” Det här visste naturligtvis inte Svenska akademien när den 1949 tilldelade Faulkner Nobelpriset i litteratur. Han fick priset för det som Brackett kallade “underbara faulknertexter”. När Faulkner och Brackett gjort sitt var saken över för deras del. Då man hade svårt att få de inspelade partierna att fungera kallade man in Jules Furthman, som fick binda ihop de sinsemellan illa korrelerade avsnitten. Leigh Brackett framhöll också att hon alltid haft en manlig attityd till tillvaron, ett påstående som vidimerar det som John-Henri Holmberg skriver om hennes författarskap.

B.F.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22