Boston Universitys arkiv – om John Roeburt med flera

Sep 12th, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Artikel

Av ALICE RADOMSKA

Boston University i Massachusetts, USA, är ett privat ägt forskningsuniversitet. Med sina 33.000 studenter är det en av stadens största arbetsplatser. Emellanåt är det där i dess arkiv man får söka, när man samlar fakta om någon författare, som varken DAST Magazine eller Wikipdeia har presenterat några mängder detaljer om.

Den amerikanske författaren John Roeburt (1909–1972) hittas på franska Wikipedia. Inte på svenska eller engelska. Men visst var han utgiven även här. Förutom romaner skrev han drama för radio och TV och har lagts till grund för gangsterfilmer på bio, då Hollywood tagit sig an hans alster.

Roeburt var själv aktör i filmer och som mest aktuell med radiodeckare på 1940-talet. Sin finaste utmärkelse – the Edgar Award, till minne av klassiske Edgar Allan Poe – erhöll han i kategorin Best Radio Drama, då han för radio anpassat Poes novell The Fall of the House of Ulster.

De filmer som John Roeburt medverkade i var kriminalare och thrillers av typen Film Noir. På YouTube är hela filmen Jigsaw från 1949 uppladdad. Det är den han är starkast förknippad med.

Hos Boston University är dokumenten om Roeburt att finna i en underavdelning kallad Howard Gotlieb Archivald Research Center. Det rör sig om en mängd manuskript och en brevsamling – i synnerhet korrespondens beträffande radio-, film- och TV-projekt.

Coca Cola-öppnare på väggenLediga datorer finns till förfogande. Folk är vänligt leende och hjälpsamma. Vid dörren till ett scanner- och utskriftsrum sitter Coca Cola-öppnaren praktiskt monterad på väggen.

Man uppger att svenska författare och forskare ytterst sällan tar kontakt. Och vilken annan svensk än Lena Drameus-Åberg i Ystad har i romaner på senare år berört Boston? Lena har placerat den fiktive TV-programledaren Alistair Eden där i storstaden.

På svenska i serien X-böckerna
Kriminalromaner av John Roeburt, främst från 1940- och 50-talen, utgavs i svenska serien X-böckerna kring 1960. X-böckernas förlag hade postadress Göteborg 7. Alltså samma som Romanförlaget, som vid det laget såg sitt kioskhäfte Detektivmagasinets försäljningssiffror nå bottennivåer. Då låg X-böckerna mer i tiden.

Bortsett från detektiven J. Howard ”Jigger” Moran, som är en ambitiös Illinois-advokat i bland annat romanen Wine, Women and Murder, saknas i John Roeburts alster ofta en traditionell hjälte att följa mellan pärmarna. Då ses det hela ur en gangsters perspektiv. Det ena kallblodiga mordet avlöser det andra och kumpanerna litar föga på varandra. Den ene kan snart få order att döda den andre. Och miljön är ofta Roeburts födelsestad New York.

Omslag till X-bok av John Roeburt”Brott betalar sig”
Kollar vi in persongalleriet i Roeburts roman Brott betalar sig, som Mona Green översatte från originalet The Mobster för X-böckerna (1961), så är det gangstern Frank Silk man som läsare följer. Som bitter son till en pilkttrogen polis, som blivit syndabock i ett fall och med vanära utsparkad ur kåren, så att högre poliser gått fria från misstankar om samröre med brottssyndikat, har Silk hoppat av polisskolan och bytt sida.

Frank Silk, egentligen Silcox, drar sig inte för mord där pengar finns att tjäna. Till medhjälpare har han den ännu värre yrkesmördaren Yaeger. De går ärenden även åt politikern Oelrich. I handlingen finns en sadistisk polis, en vacker dansflicka, diverse gangsters och några stycken stereotypa ledare för konkurrerande ligor, som investerar förtjänster av spel och prostitution i samhällsutvecklingens omhuldade fastighetsbransch.

Då våldet inte ifrågasattes
Dåtida förläggare försökte inte motivera utgivningen med påståenden om att det spekulativa våldet var avsett att väcka debatt, ligga verkligheten nära, nästan dokumentärt. Nej, det man publicerade kallades helt enkelt detektivromaner – även då det var författat av Roeburt, som var erkänd kriminolog och i någon mån försökte leva sig in i brottslingens tankebanor.

Vissa utgåvor kunde enligt reklamen ”inte köpas i handeln” utan kunde inskaffas endast genom att till Romanförlaget insända namn, adress och en angiven summa i frimärken.

X-böckerna trycktes av Cirkelförlagets tryckeri, beläget vid Kvillängen på Hisingen i Göteborg. Det ägdes av främst Edwin Ahlqvist och var drivet mest för att trycka hans legendariska sportiga veckotidning Rekordmagasinet. Som bekant förekom även där noveller, dock ädelt präglade av att ”ärlighet varar längst” och ”brott lönar sig inte”.

Omslag till Nyckelbok av E.S. WilliamsE.S. Williams och Nyckelböckerna
Boston University har historiskt tydliga band till The United Methodist Church. Så arkiven omfattar också kristen litteratur. Författaren E. S. Williams, född i staten Virginia och i många år aktiv som hälsovårdsadministratör, har bland sina utgivna, kristet granskande böcker titlar som The New Calvinists Changing the Gospel (2014) och The Dark Side of Christian Counselling (2009).

För att finna hans kriminalintriger får vi gå tillbaka till 1940- och 50-talen. Bland de på svenska utgivna finns i serien Nyckel-Böckerna romanen Två mord eller ett, som var nr 314 i serien (1951). Av denna att döma var Williams väl inte redan då den moralens väktare, som på äldre dagar skrev The Outrage of Amoral Sex Education.

Nyckel-Böckerna utgavs av Romanförlaget åren 1937–1964. Så länge som man också utgav Detektivmagasinet (till 1963) och Svenska Novellmagasinet (till bara 1957) hade dessa på baksidan ofta reklam och beställningskupong för Nyckel-Böckerna, där särskilt Berkerly Gray med sin deckarhjälte Norman Seger var bland de återkommande.

Howard Gotlieb Archivald Research Center vid Boston University har ingen separat fil om Berkerley Gray. Dock figurerar han i handlingar rörande andra författare.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22