Bosse Schöns böcker: Svenska soldater i Hitlers arméer och det tyska hotet mot vår fria nation

Jan 27th, 2013 | By | Category: 2013-01 jan, Artikel

Bosse SchönDetta är en text avsedd för Dast Magazines MÖP (militärt överintresserade personer). Journalisten, bokförläggaren och författaren Bo-Göran (Bosse) Schön (född 1951 i Ljusdal), som arbetat för Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och varit programchef på TV4, utkom 1999 med den internationellt uppmärksammade boken Svenskarna som stred för Hitler, som också blev en dokumentärserie i TV4.

Omslag till Svenskarna som stred för Hitler Det var det första resultatet av hans 20-åriga studier av de hundratals svenskar som stred i det nazistiska krigsmaskineriet. Två år senare kom hans bok Där järnkorsen växer som utgår ifrån uppgifter i svenska SÄPO-arkiv, akter som Schön var förste svenske journalist att få läsa. Därefter har han fortsatt på den inslagna vägen med böcker som En äkta Hamilton (2002), Signal – nazitysklands propaganda i Sverige (2005) och Hitlers knarkande hantlangare (2010).

Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz och därmed fick värden en aning om vad tolv års nazistiskt styre åstadkommit. 2005 deklarerade FN denna dag som en internationell minnesdag av Förintelsens offer.

Omslag till Hitlers knarkande hantlangareEnligt Schöns forskning planerade Hitler vid tre tillfällen att ockupera Sverige och han drar slutsatsen att vi, likt Norge, då hade fått en regering av landsförrädare, de svenska judarna hade gått samma öde till mötes som det som drabbade dem i vårt västra grannland. Här fanns politiska grupperingar, bland annat de så kallade Lindholmarna, som gärna såg att det skulle bli så. De hade till exempel registrerat judar i tre olika namnregister (ett av dessa återfanns i Malung i slutet av 1990-talet) och innehöll namn som journalisten Robert Aschbergs tre farbröder Folke, Ragnar och Sture samt hans farfar Olof. I listan fanns också anhöriga till förre kulturministern Leif Pagrotsky, TV4:s VD Jan Scherman, festfixaren Micael Bindefelds farfar och farmor samt släktingar till förre rikspolischefen Sten Heckscher.

Man avsåg att hålla svenska judar fångna i koncentrationsläger som skulle byggas i Sjöbo och Stora Karlsö.

Omslag till-Hitlers svenska soldaterNaturligtvis har Schöns uppgifter väckt viss skepsis och fått en hel del mothugg, inte minst från de krafter som av ideologiska skäl inte vill tro på dem. En sådan är Hans Egnell som i många inlägg på internet försöker bagatellisera uppgifterna och menar att de bevis Schön framför tappar trovärdighet eftersom källhänvisningar saknas i många fall.

Något som motsäger detta är förhållandena i de länder som ockuperades av Hitlers trupper. Där var det många som agerade exakt på det sätt Schön menar att det skulle ha gått till i vårt land om Hitler fått för sig att ockupera landet. Nu blev det inte så, kanske mycket beroende på att en ockupation skulle ha försvårat för Tyskland att komma över den för deras krigsindustri så välbehövliga järnmalmen.

Det kan tänkas att Schön i sitt nit att kasta ljus över ”de bruna åren” dragit alltför vittgående slutsatser i vissa fall. Men i stort är hans böcker intressanta och ofta mycket läsvärda. En sak är säker – demokrati var inget system som stod högt i kurs överallt vid den här tiden.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22