Boris Akunin: Ny tsarens kurir och en omåttligt rik rysk skribent

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

I Ryssland har han sålt över sju miljoner exemplar av sina sju deckare om Erast Fandorin – en man som arbetar för Tsarens hemliga polis och befinner sig tidsmässigt i 1800-talets slutskede.

Han kallar sig Boris Akunin men heter egentligen Grigorij Tjchartisjvili och är snart 47 år gammal.

Hans böcker finns numera inte enbart i Ryssland utan också i Tyskland, Frankrike, Holland, Italien, USA – och numera också i Sverige där Norstedts gett ut romanen Vinterdrottningen.

Mångmiljonär på böckerna

Grigorij Tjchartisjvili bor tillsammans med sin fru i Moskva och sedan de här romanerna började publiceras har han hunnit med att bli mångmiljonär.

Att han började skriva skyller han på hustrun.

Hon tyckte om att läsa kioskdeckare, men det var inget hustrun till en intellektuell översättare från japanska och italienska ville ses göra i offentligheten. Där som här är kioskböcker en litterär synd.

Hon frågade maken om han inte kunde tänka sig… ?

Grigorij Tjchartisjvili, historiker, sinolog och då redaktör för en ansedd litterär tidskrift funderade länge på saken innan han slog till och gjorde sin hustru glad.

Men han ville inte riskera tidskriftens rykte ifall han skulle misslyckas och därför skaffade han sig pseudonymen Boris Akunin.

När han till sist avslöjades blev hans tidigare kolleger bestörta och såg honom som en avskyvärd medlöpare i den nya avskyvärda tiden. Men det kunde han stå ut med i takt med att plånboken blev tjockare.

Men han tror inte att han skulle ha kunnat skriva en kriminalroman under den gamla kommunistiska tiden.

Måste följa mörklagda lagar

De som försökte sig på genren tvingades följa både skrivna och oskrivna lagar: den socialistiske polisen måste vara en god människa och en oövervinnelig lagens man som bodde i den bästa av världar. Skurken däremot måste vara en usel bandit med kapitalistiska drag.

De böcker som skrevs i genren sålde inte heller så värst i sovjetsamhället. Folk hade fullt upp med att skaffa det nödvändigaste i form av mat, kläder och mediciner.

Ett fåtal titlar av tidiga engelska författare som Sir Arthur Conan Doyle och Agatha Christie kunde man dock hitta på svarta marknaden.

Nu är det andra tider – ryska deckarförfattare kan bli rika och i sinom tid kanske också respekterade.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22