Blev författare och förläggare för att han fått en present

Dec 2nd, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Artikel

Stefan TegenfalkAv LEIF-RUNE STRANDELL

Jag var aldrig intresserad av böcker. Men så fick jag en skrivarkurs i present. Det säger Stefan Tegenfalk som debuterat med en deckare som blev så omfångsrik att han måste dela den i tre delar.

Han hade inte läst mycket mer än några av Enid Blytons Fem-böcker i barndomen och inte skrivit annat än sådant han måste i arbetet sedan i skolan (och då var det väl också tvunget). Men för tre år sedan fick han i present en kurs med en skrivcoach som på distans skulle hjälpa honom.

Någon större ambition hade han ju inte men läraren gav honom uppgifter och då gjorde han som hon sade.

Efter 3–4 gånger fick uppmaningen att han borde skriva ett bokmanus.

“Men jag hade ingen aning om vad!”

Rattfylla och juridik
Läraren stod på sig och han kom på ett synopsis. Han fick idén när han läste i en tidning om rattfyllot som vållat en dödsolycka och företagaren som undanhållit skatt. Rattfyllot fick ett kort straff medan skattesmitaren fick två års fängelse.

Han satte sig in i hur rättsapparaten fungerade och funderade över statens uppfattning att det är moraliskt undergrävande att inte betala skatt, men att just den delen inte är lika moraliskt allvarligt med dödsolyckor vid fylla.

Han satte igång att skriva och efter 3–4 sidor var han helt absorberad.

Och så har det fortsatt.

“Jag har förlorat 35 år av läsande och skrivande”, konstaterar han nu, 46 år gammal.

Skrivandet gick bra. Kanske alltför bra; han måste dela upp manuset i tre delar och planerade att ge ut en del i taget årligen 2009–2011.

Vad är medvetande?
Under skrivandet hamnade han i en del frågor som intresserade honom, bl a vad som är medvetande. Kan man klona hela människan? Han fick kontakt med forskare som arbetade med frågor om “medvetande”, och lärdomarna där har han vävt in.

Så är det en deckare, en thriller eller en bok om existentiella frågor?

Läs!

Han beskriver ett mörkt samhälle, ganska dystert och med inte så sympatiska personer.

“Så som saker tar plats i mitt huvud så blir texten.”

Han skriver om sådant han vill läsa om och på sånt sätt att han själv vill läsa det.

Stefan Tegenfalk kommer inte från någon litterär familj, säger han. Han arbetar med att forska och utveckla telekommunikation. Skrivandet är ju också kommunikation.

Förläggare
Men ska en text nå andra måste den förmedlas. Läraren på skrivkursen drev ett eget förlag och ville ge ut den.

Det var nu inte så enkelt och resultatet inte så bra.

Tillsammans med en författarkollega kom han fram till att de måste fixa utgivningen själva. Så: starta eget förlag! Och ge ut böckerna igen, förbättrade.

Han hade varit egen företagare tidigare vilket underlättade. De startade förlaget Massolit. Namnet kommer från Sovjettiden och ett litterärt sällskap i Moskva och betyder “litteratur för massorna”.

Inte en dålig ambition.

Det har faktiskt gått mycket bra. Nu finns anställda, heltidsarbetande förlagschef och andra som marknadsför och säljer. De har skaffat utgivningsrätt till utländska författare och nyligen värvat Varg Gyllander från hans tidigare förlag.

“Men det är tufft i bokbranschen.”

Stefan är fortfarande delägare i förlaget men ägnar sig åt att utveckla telekommunikationerna och åt skrivande. Då är han okontaktbar.

Skrivabstinens
“När jag var klar så fick jag abstinenssynptom, så en ny bok är på gång. Den blir lite annorlunda, med ett annat språk. Titeln blir Pianostämmaren. Men det är svårt att hinna med att läsa…”

Han är glad över att hans debut fått övervägande positivt mottagande. En morgon fick han ett samtal från en bekant som sa: Din bok är i tv!

Det blir mer tv: SVT har köpt rättigheterna till böckerna. Då skyndade han sig att göra om webbsidan för böckerna så att huvudpersonerna blev som han ville. Får se hur tv klarar det.

Kolla själva: http://www.stefantegenfalk.com/
Massolit: http://massolit.se/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22