Blandad kompott

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Av Bertil Falk

Ett bra initiativ lagom till julen 2003 var antologin 4313, som innehåller noveller, essayer och dikter av 43 författare från 13 förlag.

Dag Ståhle menar i ett förord att det är ”gräddan av Sveriges mindre och mellanstora förlag som samlas” och det kanske stämmer om man bortser från småförlag med så pass viktig utgivning som Alastor Press, Aleph bokförlag, CDM, Paradishuset, Pontus och Replik, för att nämna några.

4313 lutar inte helt men en aning åt elitisk finkultur. Fredrikssons förlag som hittills gett ut fyra deckare av Lars Fredsson finns representerat, men inte Karlins Svenska Aktieinstitutet AB Förlag, som gett ut en rad böcker av nyligen avlidne Björn Karlin, som också han skrivit många deckarnoveller. 4313 handlar om blandad kompott, vilket garanterar att alla kan hitta något att ta till sig. Bland författarna finner vi surrealisten André Breton, pionjären Edgar Allan Poe, Ezra Pound, Aleksandr Pusjkin, Oscar Wilde och svenskar som Anne-Marie Berglund, Stefan Hammaren, Ullabritt Henriksson, den allestädes närvarande Jonas Ellerström ej att förglömma. Och fler därtill.

Intressant är att en på parnassen rejält marginaliserad författare som den egenartade bernt eriksson (f. 1921), med en motståndslös medvetandeström som i viss mening för tanken till Walt Whitman, finns med.

Bakom 4313 står Comet-byrån, A&O, Lindelövs, ellerströms, Rámus, Ariel och sponsorn Allkopia.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22