Björn Karlströms: Svensk SF:s store omslagstecknare

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

På ett stort antal science fiction-romaner från 50-talet gjordes omslagen av Björn Karlström. Han var en verklig pionjär som kom att ha stor betydelse för den svenska rymdhistorien, både i verkligheten och i den fiktiva världen.

Om detta och mycket mer berättas i Staffan Bengtssons och Göran Willis bok Med K-märkt mot månen (Bonniers) som kom ut i höstas.

När detta skrivs är Karlström 76 år gammal. Som yngling gick han på Konstfack. Redan då intresserade han sig för rymden och tekniken som kunde föra människan dit. På 40-talet skapade han den tecknade serien Johnny Viking och han ritade färggranna omslag till en hel del av epokens omslag till sf-böcker,

En annan storman i samma bransch var den försvenskade ryssen Eugen Semitjov, som under en period var Karlströms elev. Han kom att bli mycket känd för sin seriefigur Allan Kämpe och han ritade allt som snuddade vid ämnet – maskiner, planeter och astronauter. Allan Kämpes äventyr utspelade sig i en kommande tidsålder. En del läsare klagade på att de inte förstod sig på alla konstiga tekniska hjälpmedel som förekom.

Samtiden skeptisk

Både Karlström och Semitjov tecknade alltså serier om framtidens rymdäventyr, och inom etablissemanget såg man på dem med stor skepsis.

I Bengtsson/Willis bok säger Karlström:

– Vi som höll på då ansågs vara nån sorts kufar.

Dom ”riktiga” ingenjörerna skrattade är oss och våra serier och raketer. Men jag visste hela tiden att månresor inte låg långt borta.

I slutet av 50- och början av 60-talet fanns sf-tidskrifter som Häpna! och Galaxy i Sverige. I stort sett kan man inte påstå att de hade bidrag med större litterär lödighet, trots att exempelvis Pär Rådström medverkade med noveller och satt i Galaxys redaktion. Denna månadstidning startades år 1950 i USA och hade kända namn som bidragsgivare: Ray Bradbury, Arthur C. Clarke och Philip K. Dick. Sverige fick sin egen edition år 1958.

En svensk sf-författare hette Carl Henner och det var han som bl.a. skrev Invasion från rymden, en bok som författarna till Med K-märkt mot månen beskriver som en slags Independence Day på pojkboksnivå. De menar att han med böcker som Fånge bland månmän, I marsfolkets våld och Rymdkaparen mycket bidrog till att förstärka bilden av genren som både torftig och skrattretande.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22