Björn Holm: Tidsstudiemannen som skriver historiska romaner

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-4, Artikel

AV Kjell E. GENBERG

Rubriken ljuger något eftersom Björn Holm är betydligt mer än ”bara” författare. Han har gjort dokumentärfilmer, varit reporter och redigerare på Expressen och tillverkat informationstidningar. Fast i DAST-sammanhang är han författare, punkt slut.

Nu senast har han kommit med romanen Den väna från Namur, en historisk nästan lite thrillerartad roman om hur Karl XII behövde en hustru och hur det gick när Ludvig XIV ville lägga sig i.

Björn är skorpion, född 3 november 1946 i Stockholm, son till filmproducenten Åke och hemmafrun Astrid. Att det var meningen all Björn skulle bli något helt annat kan man utläsa av att han tog väg- och vatteningenjörsexamen vid Solna Tekniska Gymnasium. Detta resulterade i att han blev tidsstudieman i norska Bergen. Men tiden räckte bara till ett år där. 1969 kom han in vid Journalisthögskolan i Stockholm. Pressen hägrade – men lumpen kom emellan. Dock inte länge. Efter bara några veckor på A1 i Linköping utdömdes han som soldat och kunde i augusti 1971 börja jobba på Expressen som redigerare och reporter.

Fett avgångsvederlag

I 17 och ett halvt år skrev han tusentals artiklar och layoutade ett otal sidor åt den tidning som då var Sveriges största. Björn jobbade på alla avdelningar utom sporten, men till sist sade han upp sig. Men då hade han redan prövat på författarens värv vid sidan om.

– Jag fick ett tämligen fett avgångsvederlag, vågar han tillstå så nästan nio år senare.

Han övergick till journalistisk frilansverksamhet i hustrun Lotta Mellbergs bolag Skånska Ord, och där har han förblivit.

Det kan gott påstås att Björn är en arbetsmyra. Sedan några år fördelas arbetsåret i princip enligt följande: september till mars romantillverkning och artikelskriver i, mars till september utomeuropeiska reportage (främst industrijournalistik med svensk anknytning i Asien och Afrika), förberedelser för bokskrivandet i arkiv och bibliotek. Trots allt detta brukar han få tid till lite allmänt vegeterande i den svenska huvudstaden och nere i Frankrike. Stora delar av året håller han nämligen till i S:t Martin i Provence, något som är möjligt numer när det går att sköta jobbet med hjälp av modern datorteknik.

Hinner med allt?

Inom ramen för Skånska Ord tillverkar han och Lotta diverse produkt- och informationstidningar. Som om det inte skulle räcka har han synpunkter på olika saker inom det av medicinreporter Lotta nystartade informationsbolaget Multimedica som har verksamhet på Internet.

Björn påstår sig dessutom hinna med de tre barnen Ludde, Lova och Leo, förutom att han roar sig med att läsa svensk och europeisk historia (utvecklingen inom EU är han särskilt intresserad av) och han ägnar sig vidare åt segling och sjöfart förutom off-piståkning på skidor. Och bio!

Tro honom inte. Dygnet har inte så många timmar. I synnerhet som han dessutom är vicevärd hemma på Götgatan i Stockholm, hinner med att samla ölburkar (troligen inte på det sätt man kan se andra göra det i huvudstaden) och gamla skyltar. Som om inte det skulle räcka bygger han plastmodeller, spelar dataspel, rollspel, femsträngad banjo, gitarr och mandolin.

Knuffats med poliser

Det vore synd att kalla Björn Holm skrytsam, men en del saker som han gjort för han gärna fram. Som exempelvis att han träffade Ulf Lundell på Gotland innan boken Jack kom ut, att han knuffats med poliser under almarna i Kungsträdgården och vid ockupationen av Mullvaden på Söder 1978, att han skrivit en positiv recension om Kjell E. Genbergs En främling kommer hem (som om det skulle vara något att skryta om!), skakat tass med diverse nobelpristagare, politiker och generaler, väckt Lars Forssell vid en formell mottagning, serverat vid kungamiddag på Gripsholms slott, klättrat i berg, hoppat i fallskärm och dykt efter gamla vrak i Stockholms skärgård.

Här bör kanske påpekas att det var en viss Fälting som hittade Wasa.

Två böcker nästa år

Avskyvärda saker är sådana som slutar på i, som pedanteri, översitteri, byråkrati, slipseri samt selleri. Däremot gillar han (förutom att skriva that is) riojavin, ostron, sill à la Russe, regnvåt asfaltsdoft i storstad, blommande lindar och en kopp kaffe under platanerna i Aix. Man kan ju undra när han fick tid att fika där senast… I synnerhet som han nästa år har tvenne projekt på gång: fortsättning på Den väna från Namur, som till stora delar kommer att utspela sig i södra Frankrike, samt en deckare/thriller från modern tid med avstamp i ett mord på en svensk köpman utanför den lilla provencalska byn S:t Martin. Huvudpersonen är en pensionerad svensk åklagare, senast verksam vid krigsförbrytartribunalen i Haag.

Björn Holms curriculum vitae:

1. Blodboken – en novellsamling som aldrig publicerades.

2. Karl XII:s spion – skrevs om på skrivmaskin från imperfekt till presens på förlagets inrådan innan den kom ut 1977. Huvudpersonen Stephan Löfving på strövtåg på Åland och runt Åbo 1715.

3. Ryssen kommer – 1978. Stephan Löfvings äventyr under rysshärjningarna sommaren 1719.

4. Trollsommar – 1979 . Långfilmsmanus om några ungar som tar troll och sagoväsen till hjälp att stoppa ett kalhygge i Dalarna. Finns fortfarande på video.

5. Den vita Mercan – 1980. Bloddrypande sommarföljetong i Norrtälje Tidning. Skulle bli bok, men blev det aldrig.

6. 1717 – 1982. Löfving på jakt i Skåne och Danmark.

7. Skomakarens hus – 1984. Om ryssarnas anfall

mot Estland 1702, med Stephan Lötvings far i huvudrollen.

8. De blå regnens tid – 1985. Sagoroman. Den första svenska fantasyhistorien i Tolkienanda. En flopp försäljningsmässigt, men sedermera kultbok bland rollspelare.

9. De svarta ryttarna – 1989. Om Stephan Lötving under gränskriget med Ryssland i Karelen peståret 1710.

10. Papperstigrarna – 1989. Faktaroman (tillsammans med Lotta Mellberg) om en stor aktiesvindel mot Föreningsbankernas bank, den s.k. NCB-härvan, iscensatt av några unga bankyuppies tillsammans med valda delar av den svenska ekonomiska maffian. En ”deep throat” med insyn i affärerna gjorde storyn möjlig att återge.

11. Nattfågeln – 1992. Utkommen efter bråk och tandagnisslan samt byte av förlag från Legenda till Wahlström & Widstrand . Om Löfvings vedermödor 1719 i en tänkt historisk utveckling av rysshärjningarna, vilkas mål var att inta den svenska huvudstaden.

12. Kungens sista skärv – 1993. Om en grupp ärrade och besvikna krigsveteraners kupp mot Riksens bank i Stockholm 1717.

13. Kattan och Nordstiernan – 1994. Om det lilla örlogsfartyget Kattans undergång i Karibien 1649 och några överlevandes fortsatta äventyr tillsammans med en svensk piratkapten och dennes fartyg Nordstiernan.

14. Narva – 1995. Slaget vid Narva 1700 och månaderna efterpå. Huvudpersonen Peter Rosenthal avlider i slutet – tror man.

15. The Rhino War – 1995-96. Manus, ljud och klippning till film om utrotningshotade vita noshörningar i Zimbabwe.

16. Zimbabwe on the Rocks – 1995-96. Manus, ljud och klippning till dokumentärfilm om Zimbabwe.

17. Flytande guld – 1996. Året är 1933 och några skärgårdsbor beslutar sig för att smuggla in en jättelast sprit till Stockholm.

18. Den väna Från Namur – 1997. Holms EU-bok som vill visa hur starka historiska band Sverige har med Europa före EU – trots vad motståndarna påstår. Peter Rosenthal från Narva, mirakulöst återuppstånden från de döda, leder en resa till Namur i södra Belgien 1704.

19. Stockholm – stad vid vattnet – 1997. Fotobok om Stockholm (Strömbergs förlag) lagom till kulturhuvudstadsåret 1998. Texter av Holm och foton av amerikanen Chad Ehlers.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22