Björn Hellberg: Sjätte polisromanen klar för klurige TV-domaren

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

Av SÖREN SKARBACK

Björn Hellberg är en känd profil i TV, där han till exempel var domare i Ingvar Oldsbergs program ”På spåret” i vintras. Däremot är det kanske mindre känt att han skrivit 30 böcker.

Björn hade just skrivit färdigt manuset till sin sjätte deckare . Den kommer ut på Tre Böcker Förlag till bokmässan i höst. Än så länge har den arbetsnamnet ”Slutkört”, men det är möjligt att titeln blir en annan, när han nu diskuterar detaljerna med förläggaren Lena Pilborg.

Staden = Laholm?

För sjätte gången utspelas handlingen på en ort han bara kallar för Staden. Den har frapperande likheter med hans hemstad Laholm. Dagspressen i Halland tar för givet att det är i Laholm alla morden äger rum. Det är ingen mening att säga emot.

Det har påståtts att i Björn Hellbergs böcker kommer intrigen i tredje hand. Vad är det då, förutom småstadsmiljön, han sätter främst?

– Om någon vill analysera böckernas beståndsdelar på det viset, så är det möjligen ett intressant porträttgalleri. Jag vill beskriva hur vanliga men samtidigt unikt personliga människor reagerar i vardagliga situationer, när vardagen plötsligt blir mordisk, ler han.

Humor finns det också stort utrymme för i hans böcker. Och i varenda deckare hittills återfinns den skallige, något överviktige, öldrickande kommissarien Sten Wall och den föga sympatiske journalisten Egon Fager.

Första kriminalromanen hette ”Gråt i mörker” och gavs ut av Rabén & Sjögren 1981. Lagom till Björn Hellbergs 50-årsdag i fjol kom den i nyutgåva som pocket på Tre Böcker, som numera ger ut en ny inbunden deckare per år av Björn. I höstas kom ”Inte önskvärd”.

De doftrika miljöerna och det aparta persongalleriet gör att hans böcker blir jämförda med Gösta Unefäldts, som är lokaliserade till Strömstad. Eller med en del av den trogne småstadsbeskrivaren Jan-Olof Ekholms alster.

Mest om tennis

Men när Björn Hellberg har skrivit 30 böcker, vad har det då handlat om – förutom mord? Jo, naturligtvis om tennis. Björn är sedan många år vårt lands ledande tennisreporter och har bevittnat över 500 turneringar runt om i världen. Bland annat Wimbledon 29 år i rad och Paris 20 gånger.

Favoritstaden är Melbourne. Men mer intressant är kanske vilka favoritförfattarna är. Den han beundrar mest är Graham Greene.

Bland egentliga kriminalförfattare nämner han Ed McBain och Friedrich Dürrenmatt. Svenske favoriten är och förblir Stieg Trenter. Hans böcker har varit till glädje på många av världens hotellrum.

Innan Björn blev erkänd som en av Europas stora tennisexperter, bodde han ofta på storstädernas ynkligaste små hotell, där det var så trångt att en inbunden bok inte fick plats. Han hade då alltid en pocket med sig i bagaget.

Eftersom Björn Hellberg reser så mycket i sitt sportiga yrke, nöjer han sig på sommarsemestern med skandinaviska breddgrader. Traditionen är att han tar med hustrun Inger till Bornholm, där han i rofylld omgivning tänker ut nya diaboliska intriger.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22