Björn Hellberg: Glömsk deckarförfattare som gärna sjunger en låt

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

Björn Hellberg utkom i höstas med sin åttonde bok från staden Staden. Den heter Gräddhyllan och efter Hellbergs fortsatta framträdanden som tågmästare och mästersångare i TV-serien ”På spåret” lär den finna sina läsare.

I detta program, där han delar högsta position med Ingvar Oldsberg, framstår Björn som rena uppslagsverket, en man som vet allt om allting.

Mot denna beskrivning värjer han sig rejält. Den stämmer inte alltid – åtminstone inte vad gäller privatpersonen Hellberg.

– Jag är emellanåt en tankspridd människa även om det är en myt att jag ständigt är disträ, påstår han. Fast jag har åtminstone en gång glömt kvar ett av mina barn i kundvagnen då jag varit och handlat. Dessutom tog jag en gång hunden istället för sonen med till daghemmet.

Sådana fadäser har dock sina förklaringar. När han förevisade hunden för en förvånad daghemsföreståndare hade han haft en tyngande arbetsbörda. Flera artiklar om deckarförfattarens huvudämne, som är tennis och inte mord, var just färdigskrivna inför en skrämmande deadline.

Stolt farfar klipper inte gräs

Fast sådant händer inte varje dag. Det skall sägas. Hans hustru Inger poängterar att Björn faktiskt är en mycket omtänksam fembarnspappa (två barn med henne, tre i ett tidigare äktenskap) som gläds åt sina ättlingar. Nyligen blev han farfar. Det stoltserar han också gärna med.

Lite stoltserar han också med att han inte kan ett dugg om teknik. Be honom inte klippa gräs. Björn lär inte få igång klipparen. Lyckan är stor när han lyckas starta datorn hemma i Villa Hellbakken i Laholm, så att han kan skriva vidare på nästa roman eller påbörja en ny artikel om tennis eller något annat ämne.

Han har bil. Frågar man vad det är för bil brukar han svara ”den är grön”. För ordnings skull kan DAST berätta att det är en Volvo.

Kan allt om tennis

Allmänbildningen är gedigen, men det är inom tennisen han kan allt. Allt! Be honom berätta om tennisresultat och han kan rabbla upp varenda ett från den officiella tennisstatistiken i ”Tennis of the world”. Han har dessutom sett en väldig massa av de matcher han kan berätta om – 31 Wimbledonturneringar i följd har han sett och rapporterat om. Han var bara 21 år gammal när han som frilansandejournalist for till Australien, bland annat för att bevaka världens bästa tennis, som på den tiden höll till i kängurulandet. Båtresan Göteborg – Melbourne tog 42 dygn.

Han har haft goda läromästare. Först hamnade han som volontär på Laholms Tidning, och därefter som allmänjournalist på Hallandsposten och Kristianstadsbladet innan han blev frilans på heltid för en väldig massa år sedan. I Båstad fick han så tidigt som 1960 arbeta tillsammans med Sven Jerring – legend både som sportjournalist och ”Farbror Sven”.

Och han har spelat tennis själv, som aktiv i 25 år. Faktum är att han innehar matchrekordet i Laholms tennisklubb med hela 312 A-lagsmatcher.

– Fast nu spelar jag inte lika ofta, säger han.

Började skriva som 16-åring

Sitt tidigt odlade intresse för kriminallitteratur fick Björn från mamma Gudrun (död 1989) som slukade deckare med glupande aptit. En tidig förebild var Stieg Trenter och redan som 16-åring skrev han ett långt manus betitlat Lind bland bokar (huvudpersonen hette Lind och hittades pilmördad i en park med många bokar! men ”som tur var refuserades ansträngningen”. Avstampet var emellertid gjort.

Till TV-programmet ”På spåret” kom han som tävlande i Tennislaget. Fyra år i rad tog han hem mästartiteln och för att andra skulle få en chans föreslog Oldsberg att han skulle bli programmets domare i stället.

Där är han underhållaren Hellberg, något som han faktiskt sysslar med mellan varven. Eftersom han tycker att det är roligt att försöka variera och bredda sig gör han scenframträdanden med olika program ute i landet vid sidan av att han framträder i radio och TV.

Han tar gärna en öl, men vägrar att röka. Ens som avkoppling.

– Jag har aldrig haft en cigarrett i munnen! Vill jag koppla av går jag till biblioteket.

Gillar sitt bibliotek

Så om man inte hittar honom hemma (och det inte är någon internationell stortävling i tennis på gång) kan man gå till Laholms bibliotek. Där sitter han så gott som varje dag och läser något intressant.

Det kan vara underlag till frågor för ”På spåret”, som skall fortsätta och fortsätta. Eller också är det något användbart till den nya deckaren som skall komma på Göteborgsförlaget Tre Böcker till hösten, och som till stora delar utspelas på Bornholm där Hellbergs hjälte, kommissarie Sten Wall, firar en allt annat än rofylld semester.

– Jag försöker skriva så underhållande som möjligt, säger Björn Hellberg, intrigen är naturligtvis viktig, men personporträtten känns minst lika angelägna. Även folk i periferin förtjänar en smula uppmärksamhet. Humor och spänning är självfallet väsentliga ingredienser i vår typ av litteratur. Jag föredrar att försöka skildra vardagsbrott i vardagsmiljö framför mer spektakulära företeelser som gisslan- eller kapardramatik på högsta internationella nivå. Det finns många andra författare som på ett alldeles utmärkt sätt täcker det området.

Söker nya utmaningar

Journalistiken och författarskapet är ryggraden i hans verksamhet.

– Men jag åtar mig gärna andra utmaningar, ler Hellberg och påminner om att han exempelvis var speaker vid brottnings-VM i Globen 1993 och vid friidrotts-VM i Göteborg 1995.

Säsongen 1996-97 satt han som studiovärd i SuperSport under hela världscupcirkusen för längdskidåkare.

– Skidor platsar på min fem-i-topplista över favoritidrotter (ihop med tennis, fotboll, bordtennis och brottning) – trots att jag är uppvuxen med nästan idel gröna vintrar. Men böcker platsar som sagt också.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22