Bill ger sig aldrig

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Artikel

LARS SMEDBERG

Björn Vinberg och jag hade i DAST 3/96 resp. 4/96 en del att säga om den klassiske pojkbokshjälten Bill alias William Brown. En av de böcker vi båda tog upp var den som i original heter William the Rebel och innehåller tolv noveller, och som på svenska utkommit i två olika översättningar; den första, av Arne Lönnbeck, indelad i två volymer, Bill som detektiv och Alla tiders Bill, medan översättning nr. 2, av Nora Lind, fått titeln Bill upprorsmakaren».

Såväl Björn Vinberg som jag själv hävdade att en av originalets tolv noveller, William and the Fisherman, saknas i den första svenska översättningen. och ett den återfinns i svensk språkdräkt först i Bill upprorsmakaren, där kallad Bill och sportfiskaren,

Vi hade fel!

Björn Vinberg och jag har sedan dess fortsatt vårt gemensamma arbete med att skapa en bibliografi över de Billböcker som utkommit på svenska – ja, jag skulle aldrig ha kunnat fortsätta mitt arbete med bibliografin (som fortgår, om än långsamt) om det inte varit för Björns ovärderliga hjälp; han har inte bara försett mig med Billböcker på både svenska och engelska ur sin privata samling, utan också gjort efterforskningar för min räkning på såväl antikvariat som Kungliga Biblioteket.

Nå, nu har han, under sitt trägna forskningsarbete, funnit ett exemplar av den allra första utgåvan av Alla tiders Bill, från Lindqvists förlag år 1935 – och till skillnad från senare utgåvor av denna bok innehåller faktiskt detta exemplar hela nio historier, däribland Bill på fiske, Arne Lönnbecks översättning av William and the Fisherman.

Varför såväl Lindqvists som dess finska kolleger på Holger Schildts förlag valt att utesluta denna historia i senare utgåvor av Alla tiders Bill är för oss en gåta – men nu vet vi i alla fall att det inte är översättaren som vi ska klaga på i det här fallet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22