Bibliotekstjänst än en gång

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Artikel

Min brandfackla om Bibliotekstjänst har tänt små eldar här och där. Författare har ringt och sagt att de håller med och så har de bidragit med egna exempel på orättfärdiga och okunniga spolningar i Sambindningslistorna. Men skriva om detta törs man inte, det verkar ungefär som om man hade med Maffian att göra och fruktar hämnd. ”Att du törs”, sade en författare. Men vad skulle jag frukta? Värre behandlad än jag blivit kan jag knappast bli. Och Btj håller sig för fina att svara. Annars kunde ju Anne Marie Wieselgren bekvämat sig till att tala om vad hon menar med att Fjärilseffekten ”inte kommer att räknas bland klassiska Bolinderböcker”. Vilka är klassiska Anne Marie Wieselgren? Dödisgropen som Bibliotekstjänst spolade? Vad gäller Fjärilseffekten var den i alla fall inte uslare än att Svenska Deckarakademin nominerade den bland årets bästa och DAST-läsarna gav den årets-bästa-pris… Därmed inte sagt att den är en klassiker – om en bok blir det kan endast Framtiden och Anne Marie Besserwiesergren döma om! Tala om siargåvor!

Har ej med saken att göra

Bibliotekstjänst försvaras av min vän Klas Lithner. Han gör det genom att berätta om hur länge han varit lektör, hur många böcker han lekterat och att han på grund av ”delikatessjäv” inte kan lektera mina böcker samt en rad andra förhållanden som ju inte har ett dyft med saken att göra. Man kan överklaga påpekar han – javisst, det gjorde jag vad gällde Dödisgropen och det hjälpte inte trots att det var en bok som räknas till de 20 bästa svenska på 100 år!

Elisabet Peterzéns två deckare har jag läst med stor behållning. Den andra Sista Ordet handlade om hur författarna i dag behandlas av Makten. De ersätts med Kändisar och böckerna ska helst göras maskinellt. Hela boken är en underbart rolig och bitsk kulturkritik. Självklart spolar Bibliotekstjänst sådant! Och stöttas av lektörer som är för fega att svara på kritik (kom igen nu Wieselgren!) och författare som är bra på att knyta näven i byxfickan men får byxångest när det gäller att framföra sina åsikter offentligt!

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22