Bergensten skriver ännu en deckare i tidningsmiljö

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

WILLER HAR BÖRJAT PÅ EXPRESSEN

Av CARLÖSTEN NORDMARK

Stigbjörn Bergensten var chefredaktören som skrev så drastiska och roliga deckare i tidningsmiljö att han blev av med jobbet. Detta hände i Örebro på hösten 1996.

Tidningen heter Nerikes Allehanda, Sveriges åttonde största dagstidning med nästan 70 000 i upplaga. Bergenstens böcker kallades den Örebro Dagblad och där fanns förstås en del elakheter men framförallt humor, goda personporträtt av den medelstora stadens ledande skikt, dess skojare, lycksökare och dess alldeles vanliga medborgare.

De tre böckerna heter Mord, redaktörn (1993), Gift, redaktörn (1994) och Strypt, redaktörn (1995). Alla på Gullers förlag.

Huvudperson är reportern Gorm Willer som är mera vild än tam. Han ser som sin uppgift inte bara att skriva om brott utan också att lösa mordgåtor och skaffa fram avgörande bevis mot ekonomiska fifflare. Gorm Willer är alltså stjärnreporter och så vitt jag förstår finns inte hans förebild i Örebro, särskilt inte på ärevördiga, seriösa och framgångsrika Nerikes Allehanda. Ändå var det så att flera journalister kände sig kränkta i böckerna och Bergenstens jobb som chefredaktör till en del ifrågasattes på grund av dem.

Gorm som reporter är för en vanlig läsare mest en rolig drift med vissa kvällstidningsreportrar och deras sätt att jobba.

Gorm åtföljs alltid av fotografen Bo Larsson som också är berättaren i böckerna. Larsson är lugn, tvivlande och lika behärskad som Gorm är obehärskad.

I det persongalleri som inleder alla tre böckerna presenteras Gorm Willer som stjärnreporter. I den första med tillägget halvgalen, i de övriga som obehärskad. Bo Larsson är behärskad och alldaglig. Kommissarie Göte Dolk är arg, senare fortfarande arg. Tidningens nyhetschef är sur, en kvinnlig kriminalreporter är yppig, chefredaktören är stilig, tidningsägaren osynlig och kulturredaktören hetlevrad (senare sexfixerad). Landshövdingen heter Simon Marchals och är mycket liten och hetlevrad.

Ja, läsarna av DAST förstår redan av det axplocket att böckerna om Gorm Willer har sina poänger. De är spännande, roliga och välskrivna och har dessutom mycket att säga om dagens skojarsamhälle.

Och hur blir det nu, Stigbjörn Bergensten, 56 år och sexbarnspappa, kommer det fler böcker om Gorm Willer och Bo Larsson och tidningsvärlden?

– Ja, jag har en bok färdig i manuskript. I den har Gorm fått jobb på Expressen i Stockholm men blir kvar med hustru och litet barn i Örebro. Jag funderar ännu på titeln, det kanske inte håller i längden med ”redaktörn”, vi får se hur det blir.

Vad gör du på Nerikes Allehanda i dag?

– Jag är reporter med mycket fria arbetsuppgifter.

Vad fick dina Gormböcker för mottagande?

– Kanske 30 eller 40 positiva recensioner i olika tidningar runt om i landet men inte ett ord i någon Stockholmstidning.

Ganska stor uppmärksamhet i Örebro förstås.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22