Bengt V Wall In Memoriam En Kulturell epok är borta

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

Bengt V Wall har avlidit, 82 år gammal. Han var en av Sveriges främsta författare men egendomligt okänd för de flesta. Om möjligt var det ändå mindre känt att Wall förutom sin stora produktion av romaner, dramer, tankeböcker och kyrkooperor också skrev ett par deckare. Kanske kan man säga att Bengt V Wall obemärkthet var ett allvarligt symptom på den kulturella misär som vårt land hamnat i.

Bengt V Wall gjorde allt fel i det rådande kulturklimatet. Han flummade inte i TV-soffor, han torgförde ej gottköpssynpunkter i tidningarnas lätta spalter och han lät sig ej fotograferas i slaskblaskornas premiärerreportage. Och som om inte allt detta varit tillräckligt förskräckligt: karlen envisades dessutom med att skriva geniala böcker och skådespel och där sa han sanningar om tillvaron utan att på minsta sätt snegla på vad som gick hem i breda kretsar. Självklart var hans böcker omöjliga i bokklubbar.

Oskuld abnormitet

Förmodligen var det bara en handfull personer som läste honom till sist – kanske är den bildade eliten i vårt land numera inte större som den kulturella prostitutionen blivit så allmän att oskulder anses som en abnormitet!

En gång fick han ett stort genombrott. Det var med romanen Vännen Patrik 1948. Olle Holmberg skrev i DN: ”Man kan lika gärna säga det först som sist: läsningen av denna bok har varit en sann och ren njutning … ett häxeri av rörande poesi och graciös kvickhet, där både poesin och kvickbeten snart nog visar sig vara camouflaget av smärtsamma livsproblem”.

Ett ljust löfte

Holmberg fortsatte ”Att kalla Bengt V Wall ett av de ljusaste löftena i ung svensk litteratur skulle väl också den försiktigaste spåman, om han läste hans böcker, våga sig på”. Inte fick Olle Holmberg fel om Wall men väl om den svenska litteraturen. Den svek, trots att Wall infriade löftena.

Själv läste jag som ung student Vännen Patrik men på allvar upptäckte jag Bengt V Wall när jag sattest att anmäla Sommaren med Maria 1982, jag blev oerhört imponerad och skrev bl.a.: ”Det är en extatisk, hänryckande, levande, smärtfylld bok som borde gå till vår litteraturhistoria om vi någonsin mera får någon sådan”.

Humor

Nya böcker kom och min beundran växte. Bengt V Wall började skriva små epistlar på en hackig skrivmaskin till mig. En vänskap uppstod mellan två rebeller som aldrig träffades i verkligheten, Och jag satte upp hans Avhandlingsmordet och upplevde att unga gymnasister uppskattade hans humor.

Deckarna då? Ja Iwan Hedman-Morelius standardverk tar upp två: Döden har egen nyckel 1958 och Döden visar vägen 1969. Trots att jag intresserade mig för Bengt V Wall kände jag inte till att han gjort kriminalgenren den äran förrän jag läste Hans Sjöströms Wallstudie Spanare vid gränsen 1992. Den inleds med ett citat från Döden har egen nyckel: ”Människan är den gåtfullaste av alla hieroglyfer”.

En lysande bok

Högst nyfiken lånade jag Döden har egen nyckel på UB i Lund och fann att genrebeteckningen var ”Roman om ett brott”, detta alltså ett tag innan Sjöwall/Wahlöö. Boken blev en upplevelse, den använder kongenialt deckargenrens konventioner för att skildra ondskan i livet, Djävulens närvaro i brottet.

Jag skrev en artikel om den och betecknade den där som ”En lysande bok, oförklarligt okänd”.

Kritiken var oförstående för denna ”arapapegoja bland kråkor och skator”. Och med ett undantag gick Wall vidare med icke-deckare av olika slag. 1996 kom den oerhört viktiga varningen Vår hotade värld – En tankebok på Gondolin. Wall bifogade en lapp skriven med darrig blyerts i mitt ex: ”Vad gör jag med en bok som denna en av de för mig angelägnaste? Naturligtvis lyssnar bara en på tusen på så obehagliga budskap”.

Nej svenska folket lyssnade inte till en av de största.

En kulturell epok är borta. Bengt V Wall är död och Bingolotto, Småstjärnorna och Expedition Robinson kan fortsätta…

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22