Bengt Pohjanen: Författare med brokig bakgrund som ”tårtades” av skrivarkollega

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2003-4, Artikel

Bengt Pohjanen, 59-årig författare och son till en smugglare vid Torne älv, kom våren 2003 med romanen Trevliga jävlar som är en skröna om vanliga jävlar, småkriminella jävlar, andra sorters jävlar som mycket väl kan karaktäriseras som trevliga. Recensionen i DAST var positiv.

För några år sedan mördades hans bror Holger som var polis i Gällivare. Dråparen var en 19-årig galning och när Pohjanen fick höra om mordet bröt han samman och sökte sig till ett ryskt kloster för att få frid. Det fick han och kunde skriva en trilogi om mordet och dess underliggande metafysik.

Mördaren var påverkad av sprit och Rohypnol och besatt av våldsfilmer. Pohjanens tolkning av hans psyke ledde till intressanta texter.

Släkting överlevde Titanic

Hans gammelmorfars syster Marja Barsk överlevde Titanic-katatrofen 1912 och i somras spelades Pohjanens TV-film Barnavännen (med författaren i roll som torpare) in där. Filmen handlar om pedofili, ett ämne som är aktuellt också i Tornedalen.

De som inte läser recensioner och kultursidor har ändå fått veta vem Bengt Pohjanen var. Författarkollegan Mikael Niemi (Populärmusik från Vittula) var vred på honom och mulade Pohjanen med en tårta i ansiktet, påpassligt nog inför TV-kameror.

Detta hade också med Pohjanens författarskap att göra. Bengt gjorde TV-filmen Fylla moppe och Niemi ansåg på obevisade grunder att historien skändat hans föräldrar.

”Underligt att en författare tar till våld mot det fria ordet”, kommenterade Pohjanen.

När Bengt Pohjanen var barn på 40-talet hade han inget till övers för språk. Myndigheterna gillade inte tornedalsfinskan, den fick inte förekomma i skolan .

Hans farfar arbetade vid tullen men slutade och blev smugglare. Fadern tog vid och kom att bli smugglarkung. Politiskt och religiöst var tiden och rummet en häxkittel av sträng stalinism och lika sträng lrestadianism och i utkanten av detta fanns tron på helbregdagörare, nåjder och schamaner.

Fördelardosa i skallen

När han växte upp blev han dock – av tvång eftersom han levde i en trespråkig miljö intresserad av språk, ja, i det närmaste besatt. Nu skriver han sina romaner på svenska, finska och meänkieli (tornedalsfinska) och de föds ur språket och kan därmed bli olika utifrån det språk han väljer. Om han skriver samma bok blir det inga översättningar utan han skriver dem på nytt på vardera språket.

”Jag har en fördelardosa i skallen”, har han sagt.

Den har tydligen fungerat på mer än språket. Som ung på 1960-talet blev han hårdför kommunist som hyllade Josef Stalin, under en tid ett decennium senare var han læstadian och dessutom präst i svenska kyrkan fram till 1984. Året efter anslöt han sig till den ortodoxa kyrkan.

Hunnit med sjutton böcker

Bengt Pohjanen kom med sin första bok 1979. Sedan dess har det blivit sjutton böcker, bland annat en biografi över förkunnaren Lars-Levi Læstadius och en om Toivo Korpela som ledde en religiös rörelse som under en tid var mycket känd för att medlemmarna levde ut sin sexualitet och därför kom att dra till sig polisens och lagens intresse. Han har också skrivit för filmen, scenen och radion.

Trots detta har han aldrig nått den ”stora Publiken”. Ändå har han varit sommarpratare i radio flera gånger. I Sverige har Mikael Niemi dragit till sig allt intresse, något som Pohjanen har svårt att förstå.

Denna oförståelse understödjs av en del finska kritiker som anser att Niemi varken kan finska eller meänkieli men skriver med rasistiska undertoner om tornedalingar och finnar. Det finns till och med en kritiker som skrivit att Niemi försökt plagiera den ”store tornedalsförfattaren Bengt Pohjanen”.

Doktor i finsk litteratur

Pohjanen har doktorerat i finsk litteratur. Tillsammans med språkvetare och åldrande människor i trakten utvecklat tornedalsfinskans skriftspråk.

Den store författaren bor tillsammans med sin hustru, ikonmålaren Monika, utanför Överkalix. Han har fem vuxna barn och nio barnbarn.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22