Bengt-Åke Cras: Färgrik kameleont på parnassen

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

URBAN BOO

DAST har varit på spaning efter ett antal författare. På listan stod bland andra William Marvin Jr. John Burell, Carina Fjellström, Janne Bond och Ivar Backhoff

I Uppsala fann vi honom. Det är nämligen samma person – en man vid namn Bengt-Åke Cras, författare i massmarknadsbranschen.

Den gode Cras är svår att placera in i ett genrefack, eftersom han skamlöst hoppar mellan alla tänkbara genrer från sagor till blodisande rysare, från romantiska kärleksromaner till skjutglada västernäventyr, från agenthistorier till ungdomsdeckare, serier och kåserier.

Bengt- Åke började sin skrivarbana hösten 1972 när ett pocketförlag var på jakt efter någon som kunde ta över bokserien ”Sexy western” om spelaren och revolvermannen Clay Allison.

– Jag skrev ett provkapitel, sedan rullade det på i 17 år, säger Bengt- Åke Cras. Som William Marvin Jr skrev jag 124 böcker.

Men det gick inte att försörja sig enbart på detta. Det första halvåret som författare arbetade Cras heltid som inköpare på ett konfektionsföretag, han uppträdde som trubadur på kvällarna och skrev Clay Allison-böcker på nätter och helger. Men förlaget gav också ut ungdomsböcker och serietidningar, så det blev mer att göra för Bengt-Åke.

– Jag skrev tre böcker om ridklubben Röda Grimman, en bok som hette ”Nya bus med Anderssonskans Kalle”, ishockeyboken ”Kom igen, Stefan!”, serier och artiklar till tidningen Min Häst. Den 15 juni 1973 blev jag författare på heltid.

Året efter kom hans första detektiva insats, då den första av 15 ungdomsdeckare om ”Löken” Levinder och hans kompisar kom ut. Därefter blev det nio flickdeckare i jagform om Carina Fjellström. De skrevs parallellt med westernböckerna, seriemanus till Starlet, Korak och Lajban med flera. Plus noveller, rysare och följetonger.

Wennerbergs Jaguarserie blev sedan hemvist för Cras, eller snarare John Burell. Under detta namn skrev han deckarna ”Det höga fallet” och ”Likkistor till salu”.

– Mellan mina titlar låg McBain med en bok. Hans romaner fick tack vare Expressens kampanj hårda pärmar och blev ”riktig” litteratur.

Efter detta hamnade Cras i agentromanens värld. Det gjordes på 70-talet ett tappert försök att skapa en svensk agentserie. Fyra, fem olika författare skrev om samma hjältar – Ricky & John.

– Tyvärr hann det bara bli två böcker för min del, suckar Cras. Sedan lades serien ner.

Bengt- Åke är särskilt förtjust i rysare. Han har skrivit massor av rysarnoveller och följetonger för olika tidningar – men också två böcker: ”Ondskans ansikte” och ”Ondskans skörd”.

– Jag gillar att skrämmas. Stephen King blev en av mina favoritförfattare innan han gavs ut på svenska. Dessförinnan hade jag frossat i Lovecraft, Levin, Bradbury och andra som skrev om ockulta ting och en farlig framtid. ”Ondskans skörd” är min ”Rosemarys Baby”, kan man säga. Av någon anledning njuter jag ohämmat av ruskigheter.

Samtidigt med detta gav han kvinnliga veckotidningsläsare spänning och romantik. Det är väl ändå att vara splittrad?

– Eller mångsidig, kontrar Cras. Jag ser ingen motsats i att skriva för olika genrer, någon har sagt att det bara är nyttigt att byta karaktär. Det håller jag med om.

Hösten 1992 kom thrillern ”Vostok” (B. Wahlströms) av Ivar Backhoff. På baksidan står: ”Författaren är sannolikt uppväxt i Sverige men bor troligen ej längre i landet. Av säkerhetsskäl vill han inte framträda med sitt eget namn.” Man kan ju undra varför Bengt- Åke Cras inte törs framträda under eget namn?

– Det är inte helt och hållet min bok, svarar han. Jag och Ivar är två personer. Jag vet inte mycket om öststaterna. Ivar däremot kan dess historia och utveckling. Han reser en hel del och bistår med bakgrundsmaterial. Vi jobbar gemensamt fram synopsis, men jag skriver. Under resans gång lusläser Ivar och fyller på med fakta. Det är av just säkerhetsskäl han inte vill skylta med sitt namn. Det skulle kunna strassla till hans framtid och möjligheterna att resa fritt mellan öst och väst.

”Vostok” lanserades som den första i en serie böcker. Nu planerar Ivar och Bengt-Åke den andra delen. Men det räcker inte för denne flitige man: En ny ungdomsserie om ishockey för Rabén & Sjögren är igång. ”Nu tar vi dom!” heter första boken som kommer i september, och del två är också klar. Ishockey tycks vara Bengt- Åkes stora intresse. Han skrev gamle ishockeyhjälten Lennart ”Klimpen” Häggroths memoarer ”Himmel och helvete”, som kom ut i februari 1994.

Nu sitter han och skriver på ett projekt som skall vara klart för utgivning till bokmässan i Göteborg – vid sidan av följetonger för Året Runt, en barnbok, två deckarprojekt och förhandlingar att göra hockeyböckerna till TV-serie… Puh!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22