Batmans dödsfiende Jokern inspirerad av stumfilmsklassiker

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Artikel

Av Hans Sidén

Batman har många motståndare men den mest seglivade och färgstarke boven är Jokern, klart inspirerad av den tyske skådespelaren Conrad Veits maskering i den för sin tid ganska otäcka stumfilmen The man who laughs från 1926 som fick svensk premiär 1927 under titeln Skrattmänniskan.

Batman eller Läderlappen som den först kallades på svenska, skapades av tecknaren Bob Kane 1939 och lanserades i serietidningen Detective Comics. Batman blev snabbt så populär att han fick sin egen serietidning redan 1940. Till Sverige kom Batman 1945 när den lanserades i Veckans Äventyr men den gick sedan även som dagspresserie i Aftonbladet. Läderlappen som serien döptes till på svenska fick sin egen tidning 1951 men när serien på 80-talet fick en renässans via Frank Millers mörkare moderna version av serien kallades den Batman: The Dark Knight. Den var fjärran från Bob Kanes och hans chefstecknare Dick Sprangs original.

Den första Batmanfilmatiseringen kom 1943 i form av en serial, 15 20-minutersäventyr som visades som förspel på amerikanska biografer, ett avsnitt per vecka, samtliga avslutade med en rejäl ”cliffhanger”. Batman spelades här av Lewis Wilson. Ytterligare en Batmanserial följde 1949 med Robert Lowry som Läderlappen men den första riktiga Batmanfilmen kom först 1966 som en följd av att Batman som TV-serie samma år gjorde stor succé med Adam West i titelrollen. Här spelades Jokern av gamle filmcharmören Cesar Romeo.

Sedan följde raden av moderna Batmanfilmer med omväxlande Michael Keaton (2 gånger), George Clooney, Val Kilmer och senast Christian Bale i Batman Begins.

Jack Nicholson spelade Jokern i Tim Burtons första moderna Batmanfilm 1989 och där var Nicholsons Jokern så otroligt utflippad av stackars Michael Keatons Batman mest blev en bifigur.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22