Avlyssnat i grannkanal

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Av Bertil Falk

Vår ärade kollega Bild & Bubbla har kommit ut med ett i vanlig ordning mycket snyggt nummer, fattas bara annat när man sysslar med så pass layoutmässigt material som tecknade serier.

B&B ges ut av Seriefrämjandet. Främjandet har ett projekt – Svenskt Seriearkiv – svenska serier, som Thomas Storm ansvarar för. Nr 3/2003 är ett ”svensk seriehistoria special” och tidskriften är fylld med material om kända liksom glömda svenska serier i alla tänkbara genrer. Humor, västern, kvinnoserier osv.

Omslaget pryds av en uppförstorad bildruta ur Sture Lönnerstrands skapelse Dotty Virvelvind, tecknad av Lennart Ek. Lönnerstrand var pionjär i en rad avseenden: han kom 1941 med Där långt innan Tolkiens Sagan om ringen dök upp, blev Sveriges förste moderne sf-författare med noveller i Levande Livet 1943-1945, föregrep Öivind Fahlströms konkreta manifest (enligt Fahlström själv) med sin diktsamling Den oupphörliga (Incestrala) blodsymfonien (1951), som nu också kan ses som en föregångare till hip hop och Dalnnie Boyacioglus Mister Minister.

Lönnerstrand skapade vidare tillsammans med Roland Adlerberth svensk sf-fandom, skrev dystopisk dramatik och blev på 1990-talet bästsäljare med en bok om reinkarnation som översatts till ett 20-tal språk. Han var dessutom bildkonstnär.

Nu uppmärksammas han i B&B som upphovsman till ”proto-feministiska” serien Dotty Virvelvind, tecknad av Lennart Ek och Björn Karlström. Den gick i Levande Livet 1944-1945. Ursprungligen var Dotty en illustrerade serie noveller. Göran Semb skriver i B&B: ”Dotty var en trevlig figur i novellform. Lönnerstrands lediga, smått ironiska språk uppvägde det faktum att intrigerna var ganska formelmässiga, och det var roligt att se hur Dotty hanterade alla friare som flockades kring henne. I serieform försvann dimensionen, och mycket av charmen försvann.” Jag delar inte helt Göran Sembs negativa syn på serien, men gläds åt att Sture Lönnerstrand uppmärksammas.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22