Av hög internationell klass

Feb 3rd, 2008 | By | Category: 2002-4, Artikel

En gång kom mina kära elever inför sin examen ut till mig i Bjärred och “kidnappade” mig. De band en duk för mina ögon och föste in mig i en bil. Så for de en bit och sedan blev bilen stående stilla i en kvart – efteråt fick jag veta att den stod på skolgården så att skolans elever kunde få betrakta den fångne läraren. Ny bilfärd och så släpptes jag ut, sattes i rullstol och rullades iväg. Efter ett tag var jag framme, man tog av bindeln och jag upptäckte att man fört mig till Lunds Stadspark där eleverna ordnat picknick.Episoden hör till mina trevligaste lärarminnen, vilket inte hindrar alt jag kände mig ganska skraj under resans gång. De tänkte väl inte ta upp mig i luftballong, jag som är så höjdrädd. I nervositeten blev jag kissnödig och måste när jag befriades, gå bakom en buske och lätta mitt trångmål.

Knivspetsar i nacken

Det är med andra ord inte enbart kul att bli kidnappad trots att man vet, att de som gör detta är vänligt sinnade. Jag har därför stor medkänsla med den arme Roland Hassel, när denne kidnappas i sin bil. Två knivspetsar sätts mot nacken av två diffusa figurer med rånarluvor i bilens baksäte.

“Lydde jag inte orderna exakt hade jag en eller två stilettliknande, smala klingor rätt in i halsen. Dog jag inte genast kunde nervtrådarna skäras av och jag var dömd till många år som paket. Men hellre då en snabb död än en matad, tvättad, torkad, snuten, orörlig klump.”

Detta händer på första sidan av Nödens Handelsman (Forum) en ny Hassel-thriller av Olov Svedelid. Det är ohyggligt spännande och tänkvärt – man fascineras direkt av denna bok. Och när man läst första sidan, har man cirka fyrahundra lika spännande kvar!

Nygamla brott

Det handlar om den nygamla brottslighet som nu börjar blomma upp ute i Europa och även här hemma i Sverige. Förr kallades det vit slavhandel och gick ut på att kidnappa unga, vackra flickor och sälja dem till bordeller. Nu omsätts miljarder när unga kvinnor, framför allt från öststaterna, luras iväg från sina hem för att tvingas sälja sina kroppar i främmande land – t. ex. Sverige. Detta brott är sällsynt vidrigt, men som all verksamhet som alstrar mycket pengar är det svårt att göra något verkligt åt.

Roland Hassel anstränger sig emellertid som vanligt och det är rejält spännande när han tar nappatag med de skuggfigurer, som är handelsmän i nöd. De utnyttjar människors fattigdom och svåra förhållanden för att utan minsta gnutta samvete, göra sig själv förmögna. Det är verkligen så vidrigt som något kan bli! Det finns gott om moderna thrillerromaner i vårt land. Många av dem är bra men ytterst få kan jämföras med de stora utländska namnen. Det bli gärna lite lamare när brotten begås i Malmö eller Stockholm än när de utförs i t. ex. New York eller Los Angeles.
Om Olov Svedelid kan sägas att hans böcker inte bara är rafflande och nervkittlande. De har därtill ett budskap, en moral, belyser samhällsproblem och skapar förståelse för den många gånger orättvist bedömda kamp, så många poliser utkämpar. Stilistiskt är han briljant och människorna i hans böcker – även snabbt förbiilande statister – är trovärdiga. Allt detta tillsammans, gör att Olov Svedelid är en av ytterst få svenska spänningsförfattare, som håller hög internationell klass.

JEAN BOLINDER

­  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22