Att samla seriesouvenirer påminner om Sherlock-vurmen

May 4th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Artikel

Av ALICE RADOMSKA

Vårens samlarmässor runt om i landet har av känd orsak varit inställda. Den dag de återkommer med sin trängsel kring fantasifullt åtråvärda objekt, kommer medelålders herrar och damer att bland annat söka prylar med anknytning till deras barndoms seriefigurer. Kalle Anka, Musse Pigg, Fantomen, Stålmannen och Modesty Blaise dominerar inom det alls inte smala utbudet. Men hobbyn föddes inte vid serietidningarnas genombrott för 60–70 år sedan. Den hade sin föregångare i samlarprylarna kring Sherlock Holmes.

Så som en bekant till mig råkat få se en 30 centimeter hög Holmes av porslin stå och hejda en i lagom storlek lämpad gammal droska med häst och kusk av trä i en villaträdgård i West Sussex, så hade han själv sedan låtit Fantomen av gummi stå vid en plåtig Volkswagen-bubbla i sin västgötska gröna vrå. Fantomen var då lackad i diagonalt rödsvarta badbyxor utanpå den blå trikådräkten.

FantomenDet syftade förstås på att Fantomen i ett äventyr hade funnit den försvunne tyske professorns bil – just i kanten av De Djupa skogarna. Man får förmoda att även själve professorn till slut återfanns, och befriades, till en ung och vacker dotters glädje.

Men Fantomens dräkt är väl blå endast i Sverige? Den var i ursprungslandet USA grå. Även de första svenska Fantomen-utgåvorna hade på omslagen honom gråklädd, med dräkten rent av lite smårynkig, inte alls av så tätt kramig trikå. Grått färglagd var hans dräkt också i ”alla år” då serien gick i Vecko-Revyn.

Byggsatser och spel
I svenska hobbybutiker kring 1965 var Fantomen och Stålmannen enkla byggsatser av vit hårdplast, att foga samman och själv måla. Fantomen hade vid sin sida Devil, men Stålmannen hade sin i sammanhanget oväntat välgjorda mantel med alla dess böljande veck. Han betingade därför samma pris.

Lite dyrare var Läderlappen, vars byggsats balanserades av ett träd lutande åt ena hållet, medan ”Batman” utan markkontakt svingade sig med ena näven om en gren på andra sidan.

Men som spel med tärning och Fia-lika pjäser fanns ingen fantom eller läderlapp utan bara Sherlock Holmes eller det icke personanknutna ”Tjuv och polis”.

Läderlappen, unge följeslagaren Robin och ondskefulla vackra Kattkvinnan förekommer som detaljerat gjorda figurer, såväl av plast som av keramik med baksidan platt, för att de ska hänga på väggen. Denna treenighet motsvarar i affärsidé de väggprydnader av handmålad keramik, som på sin tid porträtterade Sherlock Holmes, dr Watson och Lestrade.

Billigare prylar som T-shirts och muggar kan ha Holmes eller exempelvis Hollywood-stjärnan Jayne Mansfield (1933–1967) på bild, sedda i profil.

Holmes huvud kompletteras då med pipan och den karaktäristiska hatt, som författare Doyle väl aldrig beskrev (utan som väl introducerades i någon teaterpjäs om Holmes?). Att Jayne ses från sidan har också sina företräden, mera fysiskt.

Sherlock Holmes i porslin
I den rikligt illustrerade boken Sherlock Holmes : Den odödlige detektiven av Philip Weller och Christopher Roden (översatt av Leif Fredén för Warne Förlag 1995) är kapitlet Att samla på Sherlock Holmes riktigt utförligt. Det är då inte främst förstaupplagor av Doyles böcker eller affischer från teaterföreställningar det gäller. Nej, det är prylar, sådana som dyker upp på mässor och i kuriosabutiker i London.

Bokens kärna är dock sakliga sammanfattningar av samtliga publicerade Holmes-äventyr, samt måttfulla kommentarer som överbryggar deras tidsklyfta till nutida synsätt.

Miniatyrhuvuden av porslin, tillverkade i Coventry under mellankrigstiden för att ställas på hyllor och skåp i vardagsrummen, föreställer inte bara Holmes och Watson utan även kommissarie Lestrade och den intellektuelle ärkeskurken Moriarty. Många senare kopior av dessa har genom åren sålts i turistfällan Carnaby Streets spretiga butiker, sida vid sida med de fyra Beatlarna John, Paul, George och Ringos huvuden.

Jo, jag har på senare år sett udda och lite kantstötta exemplar på marknader i Trollhättan, Enköping och Eslöv – där dock seriefigurer har dominerat även hjälteporslinet.

Mer hållbar – av plåt – är dock temuggen, där en formgjuten och läckert målad Modesty Blaise i bikini finns på utsidan och skådas på den sida där tedrickaren inte har munnen. För att slippa riskera ett armbrott har Modesty dock handen med pistolen ned efter det smäckra ljusa högerlåret.

Böcker och manuskript
Nej, det blev ju på grund av corona inga Modesty-jippon i Brighton nyligen, då det den 11 april var hundra år sedan hennes skapare Peter O’Donnell föddes.

Inbitna brittiska samlare kan önska äventyrsromaner om tuffa Modesty Blaise även i utgåvor på svenska. Givetvis intresserar även Sherlock på svenska och andra språk en del brittiska samlare. Dock utan att betinga några höga utropspriser på auktioner. Hos antikvariat är Sherlock på svenska verkligen ingen stor grej i Storbritannien.

Beträffande Sherlock-spel skriver britterna Weller och Roden i sin nämnda praktbok: ”Tidiga versioner av sådana spel är nu mycket eftertraktade. Spelens värde beror mycket på huruvida alla spelpjäser finns, och om eventuella formulär som använts av spelare är kvar ifyllda.”

Samlare med tjockare plånböcker kan söka böcker som A. Conan Doyle (1859–1930) signerat, helst till någon känd person som den unge Winston Churchill långt före hans världsberömmelse eller till Agatha Christie.

Doyles originalmanuskript, såväl handskrivna som maskinskrivna för publicering som följetonger i dåtida tidningar, ropas ibland ut hos de stora etablerade auktionsfirmorna. Men de lustigare, folkligare prylarna uppenbarar sig på tema- eller loppmarknader.

Walt Disneys figurer
En gammal griffeltavla, eller en något nyare tavla för färgkritor, kan flankeras av de glada figurerna Kalle Anka och Musse Pigg, som Walt Disney (1901–1966) skapade, men som främst tecknaren Carl Barks (1901–2001) fullbordade till världsomfattande älskad perfektion.

Kalle Anka och Musse PiggDen egentligen late Kalle (dock ständigt aktiverad av Kajsa eller den krävande farbror Joakim) och den alltid positive Musse med sitt rättvisepatos förekom i början ofta sida vid sida med gemensam bekantskapskrets, fast de med tiden fick varsin serie, dock i samma tidning. Inte många fler än ekorrarna Piff och Puff och Ankeborgs borgmästare återfanns med tiden i båda.

Det skulle inte förvåna mig om Sveriges främsta Musse Pigg-pryl-samling är den som Lasse Åberg med målmedveten glädje besitter och ständigt utökar i Bålsta. Då Lasse Åberg i både rollkaraktärer och kroppsligt har likheter med Långben, faller det sig kanske naturligt att han ser Musse som en kompis och förebild i livet.

Då man på loppisar köper buntvis med gamla Hemmets Veckotidning billigt, bär Musse Pigg och Mimmi där på sin sida varje vecka namnen Micky Mus och Molly. Likaväl som seriefiguren Dennis (av Hank Ketcham) i Vecko-Revyn hade det diskutabla namnet Kristian Tyrann. En liten Dennis-statyett såldes förr på postorder benämnd ”Kristian Tyrann av turkos ebonit”.

Sparbössor av plast och plåt
Som sparbössa i hårdplast, i form av liten skattkista, är den sparsamme farbror Joakim rätt så självklart sittande där ovanpå. Likaså den kloke Lilla Vargen, som i början hette Lilla Stygga Vargen men ju aldrig var stygg.

Tintin som sparbössa är inte alldeles ovanlig utan framställdes nog i ganska så stor upplaga. Han och kapten Haddock och vita lilla vovven Milou vaktar en lite kantstött och vad låset beträffar defekt bössa, som jag i förfjol kom över på loppis i Ljungby. (Det halländska Ljungby, inte det mer kända småländska.)

Tintin och kapten HaddockSparbössa är också Kapten Bölja, dock utan skattkista – han har myntskåra i mössan. I serien Knoll och Tott, som dessutom var ett av de klassiska julalbumen, heter han Tjockelin. I Hemmets Veckotidning hette serien Pigge och Gnidde, med namnen på busungarna i omvänd ordning, vilket lät bättre än Gnidde och Pigge skulle gjort.

Marilyn Monroes överkropp är i rätta inbördes proportioner återgiven som sparbössa av formgjuten plåt. Den tar emot högst 50-öringar (alltså från silvermyntstiden, eller amerikanska och andra slantar av högst samma diameter). Då Marilyn bär trång upplyftande korsett är det ju inte större utrymme än så för myntet ner mellan brösten.

Sherlock Holmes-sparbössor har jag varken sett eller hört talas om. Men jag vågar nog förmoda att sådana har tillverkats – och därmed i ett sakta krympande antal ännu finns.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22