Astrid Lindgren banade väg för svenska deckarexporten

Oct 6th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Artikel

Svenska deckareMånga har undrat hur det kommer sig att så många svenska deckare är så framgångsrika utomlands. Olika förklaringar har getts. Christina Ek har i ett projektarbete gett sig på att intervjua en rad olika experter, i Deckarakademin, förlag, författare, för att se hur svaren ser ut.

En sak överraskade henne. Så här skriver hon i sin sammanfattning:

”När jag började få svar där det nämndes Astrid Lindgren blev jag väldigt överraskad. Nu tror jag på det men i början var jag ganska skeptisk. Hur ska en författare som skriver om tjocka, flygande gubbar och en by där allt är en enda stor idyll ha något att göra med brutala mordhistorier?”

Hon nämner fler viktiga författare: ”Skulle inte Astrid Lindgren banat vägen, Sjöwall& Wahlöö lagt grunden, Henning Mankell utgjort startskottet och Stieg Larsson haft en dundersuccé, kanske svenska deckarlitteraturen skulle stått kvar på svenskarnas bokhyllor. Samtidigt har helt säkert många andra personer (förläggare, andra författare osv.) en stor roll i framgångssagan.L”

Läs essän här (pdf)

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22