Asahara rörelse var en mordisk sekt – Ny bok berättar om attackens följder

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-1, Artikel

Av Kjell E. Genberg

För elva år sedan, den 20 mars 1995, utsattes Tokyos tunnelbana för en terroristattack, på flera linjer hade okända män lämnat sönderhackade påsar med nervgasen sarin. Tolv människor dödades och tusentals skadades. En väldig otrygghet spred sig i det japanska samhället.

Polisen påbörjade en väldig jakt på de skyldiga och det visade sig vara en fanatisk religiös sekt som hette Aum Shinrikyo, som leddes av Shoko Asahara.

Han var en björnliknande man med yvigt skägg och långt hår. Han påstods sig vara en Messias, reinkarnationen av hinduernas gud Shiva.

Ett löfte som han gav sina anhängare var att de skulle frälsas när domedagen kom. Alla andra borde dö och det var anledningen till att sekten släppte ut sarin i tunnelbanan.

T-banan i Tokyo var ett utmärkt mål. Den ringlar mer än sex och en halv mil under världsstaden och användes 1995 dagligen av nio miljoner resenärer.

Asahara och hans medhjälpare greps. Flera dömdes till döden, Asahara själv så sent som den 3 mars 2004. När detta skrivs är hans avrättning ännu inte utförd.

Det är givet att ett så ofattbart brott som detta fick väldiga rubriker över hela världen. Det har också skrivits flera böcker. Den senaste på svenska heter Underground (Norstedts) av Haruki Murakami, översatt från japanska av Vibeke Emond

Murakami har intervjuat attentatsoffer och medlemmar ur Aumsekten och försökt få en bild av båda sidors upplevelser. Det är skrämmande och gripande historier. Tunnelbanans passagerare var ovetande om vad som egentligen hände och myndigheterna hade ingen beredskap för en attack med sarin. Flera ur räddningsmanskapet skadades svårt och några avled. Aums medlemmar var hjärntvättade och på sätt och vis blev de också offer för sin ledares monumentala vansinne.

Men redan 1996 kom boken Sekten vid världens ände ut på Bonniers. Den skrevs av journalisterna David E. Kaplan och Andrew Marshall och översattes från engelska av Sam J. Lundwall och berättar historien om hur Aum växte till en dödsbringande rörelsen med tusentals anhängare världen över, och hur Shoko Asahara transformerades från en harmlös religiös kvacksalvare till en skräckinjagande och blodtörstig andlig vägledare.

Och det är en historia värd att berättas.

Shoko Asahara föddes som Chizuo Matsumoto i staden Yatsushiro i mars 1955. Han hade sex syskon och var nästan blind från födseln. 1977 fick han examen från specialskolan där han gick och försökte försörja sig på kinesisk medicin. Men han fastnade snart för new age-filosofi och en eklektisk blandning av andliga tankegångar.

Efter en pilgrimsfärd till Himalaya 1987 bytte han namn till Shoko Asahara. Han bildade sällskapet Aum Shinrikyo – där han tog Aum från en helig hinduisk symbol och lade till Shinrikyo, som betyder ”överlägsen sanning”.

Hans nya sekt blandade tankar från hinduism och buddism med läsefrukter från Uppenbarelseboken i Bibeln och de påstått profetiska skrifter som tillskrivs den kristne 1500-talsmunken Nostradamus.

När rörelsen var som störst i mitten av 1990-talet sägs den ha haft 10.000 medlemmar i Japan och ytterligare några tusen i andra länder, företrädesvis Ryssland.

Asahara predikade att världen snart skulle gå under av krig och ondska, men att de som följde honom och hans lära skulle frälsas från allt detta. Han påstod sig kunna lära människor telepati och att sväva fritt. Mot betalning kunde anhängare få dricka hans badvatten och blod. Han gjorde ett försök att skapa en politisk rörelse som dock ledde till frustration när den misslyckades kapitalt i de japanska valen 1990.

Aum Shinrikyo drog till sig medlemmar från välbärgade och välutbildade delar av samhället. Det var detta som gav ledaren möjlighet att försöka uppnå sina dödliga mål.

Efter angreppet mot tunnelbanan har man avslöjat flera försök att skaffa och tillverka kemiska vapen så tidigt som i början av 1990-talet. Till och med CIA lär ha granskat Aum eftersom de försökt komma över atomvapen.

Utredningen av sarinattacken visade att den inte var den första i sitt slag. Redan året innan hade Asahara beordrat ett attentat med samma nervmedel i en annan japansk stad. Då dödades sju personer. Han åtalades för dessa mord liksom för att han gett order om att döda en advokat och hans familj eftersom mannen var emot Aum. Flera sektmedlemmar som verkade bli avfällingar miste också livet.

Men det var den kallblodiga attacken mot Tokyos tunnelbana som gjorde Shoko Asahara känd utanför Japans gränser. Hans medlöpare gick ombord på tågen under morgonrusningen. De lade påsar med sarin på golvet och hackade sönder dem med spetsarna på sina paraplyer sekunderna innan de klev av.

Asahara greps till sist i maj 1995 sedan polisen hittat honom gömd i sektens högkvarter nära berget Fuji. Rättegången inleddes året efter, men tog tid eftersom Asahara inte ville samarbeta.

Han vägrade länge att svara på frågan om han var skyldig eller ej. När han för ovanlighets skull talade lät det bara som obegripliga muttranden.

I övriga rättegångar dömdes elva sektmedlemmar till döden innan Asahara själv fick samma dom.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22