Archer Mayor: Oöversatt författare med en häftig hjälte

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-2, Artikel

Av Bengt Heurlin

Archer Mayor hade ett omväxlande yrkesliv innan han började skriva deckare. Han var bl.a. fotograf, laboratorietekniker och skrev ett par böcker i historia.

Han bor med sin familj i Vermont och är verksam inom den frivilliga brand- och räddningstjänsten. Alla dessa erfarenheter far han naturligtvis användning för i sitt författarskap.

Den första boken om Joe Gunther, hans huvudperson, kom 1988. Han blir allt tydligare som person under seriens gång och det gäller även hans medhjälpare, en grupp poliser som också återkommer i romanerna.

Av dem är särskilt Willy Kunkle intressant, en man med häftigt humör och föga respekt för överordnade. Han är emellertid en skicklig polis och Joe Gunther tar honom i försvar när han hamnar i konflikt med sina arbetskamrater och chefer. De andra nära medarbetarna är också personligheter som man gärna följer från bok till bok.

Archer Mayor ägnar lyckligtvis inte alltför stort utrymme åt dem; deckarintrigen är alltid det centrala.

I de första böckerna arbetar Joe Gunther och hans grupp i en mindre stad. I de senare har Joe blivit befordrad till en ny ”Bureau of Investigation”, som är en gemensam kriminalpolis får hela Vermont och som rycker ut när den lokala polisen behöver hjälp.

Ibland gnisslar det i samarbetet mellan de olika polismyndigheterna, vilket sätter Joe Gunthers smidighet och diplomatiska förmåga på prov.

Som svensk känner man sig hemma i böckernas miljö. Klimatet påminner om vårt, problemen med näringsliv och samhällsservice är likartade.

 

Böckerna om Joe Gunther:

Open Season

Bellows Falls

Borderlines

The Disposable Man

Scent ofEvil

Occam srazor

The Skeleton sKnee

The Marble Mask

Fruit ofthe Poisonous Tree

Tucker Peak

The Dark Root

The Sniper s Wife

The Ragman sMemory

Gatekeeper

 

Vill du läsa mera om Archer Mayor och Joe Gunther kan du göra det på hemsidan: www.archermayor.com  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22