Är Jack the Ripper äntligen avslöjad?

Sep 9th, 2014 | By | Category: 2014-09 sept, Artikel

Av KJELL E GENBERG

KosminskiEnligt en artikel i engelska Mail on Sunday kan Jack the Ripper, seriemördaren i stadsdelen Whitechapel i London, äntligen vara avslöjad. Brotten, minst fem mord hösten 1888, har beskrivits i otaliga böcker, filmer och artiklar och de mest häpnadsväckande teorier har framförts. Nu tycks läkaren och DNA-experten Jari Louhelainen ha hittat bevis för att det var den polske invandraren Aaron Kosminski (född Aron Mordke Kozminski, bilden) som låg bakom morden. Redan under mordutredningen var frisören Kosminski, liksom ett halvdussin andra, misstänkt men det skulle dröja 126 år innan de nya bevisen kom som pekar ut honom som mördaren.

DNA-spåren hittades på en schal som tillhörde mordoffret Catherine Eddows och bestod av blod från henne och från mördaren. Schalen inköptes på en auktion av den 48-årige affärsmannen Russell Edwards som fick experten Louhlainen att med modern spetsteknik analysera vad som fanns kvar av det genetiska materialet och göra en jämförelse med DNA från det halvdussin misstänkta som fanns kvar i polisens arkiv. Enligt Louhelainen fick man fram en ”perfekt matchning” på Kosminski.

Aaron Kosminski, som kom till England från Polen på 1880-talet, föddes den 11 september 1865 och dog på sinnessjukhus 24 mars 1919. Då hade han varit intagen där sedan 1891.

Under det dryga sekel som gått sedan morden har en veritabel industri växt upp kring Jack the Ripper (Jack Uppskäraren) där olika författare hävdat att de vet vem som låg bakom morden. Över hundra misstänkta har presenterats, bland dem drottning Victorias barnbarn prins Albert Victor, hertigen av Clarence, den postimpressionalistiske målaren Walter Sickert och den förre premiärministern William Gladstone.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22