Äntligen! En detektiv som tar litteraturen på allvar

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Artikel

AV LEIF-RUNE STRANDELL

Detta måste vara den ultimata boken för DAST-läsaren: den innehåller detektiver, poliser, hemliga agenter, internationella konspirationer, tidsresor, nästintill superhjältar och superskurkar. För DAST är ju akronymen för Detektiver, Agenter, Science fiction och Thriller. Den här boken innehåller allt detta.

Och den har blivit en stor succé i England och USA, men är mycket lite känd här.

Att det blivit så kan jag bara spekulera över. Det är en bok för alla oss som älskar att läsa, som tar litteratur på största allvar, men som också kan le åt oss själva och vårt litterära allvar. De engelska klassikerna, Shakespeare, Dickens, Brontë och alla de andra har inte lika tung förankring hos oss. Blev förlagen oroliga?

Debut med litteraturdetektiv

Boken heter The Eyre Affair och är Jasper ffordes debut. Huvudpersonen är litteraturdetektiv Thursday Next, och hon dras in i allvarliga hot mot Englands säkerhet. Hon är ensamstående, hennes bror dog i Krimkriget, där hon själv också gjort värnplikten (jo, England och Ryssland är fortfarande i krig, trots att detta är 1985). Däremot är Wales numera en socialistisk republik.

Thursdays favoritdjur är hennes klonade dront, ett vanligt sällskapsdjur. Litteraturdetektiver ingår i specialstyrkorna, där de mest hemliga är så hemliga att man inte vet vad de sysslar med.

Hennes far, detektiv inom tidsskyddet men som hoppat av kåren och håller sig undan i tider, och hennes farbror Mycroft som är uppfinnare är också viktiga i händelseförloppet.

Superskurk kidnappar manuskript

Titeln anspelar på den viktigaste delen av berättelsen: superskurken har kidnappat originalmanuskriptet till Jane Eyre, och därmed lockat ut miss Eyre själv. Då förstår ju alla att alla tryckta exemplar av boken blir tomma, för det är ju Jane Eyre som själv berättar historien. Hon är kidnappad och skurken begär stora lösesummor av regeringen.

Jag kan lugna blivande läsare med att det naturligtvis löser sig, dock inte riktigt som man tänkt, och Jane Eyre-sällskapen är hädanefter mycket mer nöjda med boken.

Läsarna var också nöjda. Författaren var så nöjd med sina idéer att han skrev fem i rad, hoppande från den ena till den andra. Denna publicerades först och är inledningsboken, men han fick den inte färdig förrän han skrivit ett par till. Och det tog 76 refuseringar innan den kom ut. Det finns tre böcker till med Thursday Next som huvudperson, och dessutom en ny serie.

Detta var Jasper ffordes bokdebut, men han har arbetat inom en annan mediebransch, filmindustrin. Den första inspelningen var The Pirates of Penzance, där han kokade kaffe, te och kopierade manus. Han avancerade till fokusansvarig (alltså den som ser till att fotografen har rätt kamerainställningar) och älskade filmvärlden. Men han hade alltid tänkt på att skriva, och det går ju bra.

Han skriver utan att riktigt veta vad personerna kommer att göra. Så han kan finna sig inskriven i ett hörn, men tycker att det är kul att försöka trassla sig ur detta.

Han har av engelska recensenter beskrivits som en JK Rowling för vuxna. Och som en Lewis Carroll skrivande en deckare.

Huvudpersonen är alltså en 36 är gammal kvinnlig litteraturdetektiv, och Jasper erkänner att om hon hade existerat så skulle han vara kär i henne – han är en sorglig romantiker. För oss som läser och lever oss in i böckernas värld är det skönt med en författare som bokstavligen låter böckernas figurer leva.

PS 1 Skulle ett tidshål uppkomma så gäller det att ha en boll till hands. Man får också som bonus veta vem som egentligen skrev Shakespeares verk (eller kanske inte).

PS 2 Ett tidshål har öppnat sig – Leopard Förlag ger ur boken på svenska nästa höst.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22