Äntligen är 2019 års gyllene kofot utdelad!

Aug 31st, 2021 | By | Category: 2021-08 aug, Artikel

KofotutdelningStockholms bokhelg avslutades på Stortorget i Gamla stan med ett aktuellt och ett försenat evenemang: Svenska deckarakademin firar 50 år i år och ett antal av ledamöterna mötte upp på scenen och talade om sina författarskap under ledning av ledamoten Nisse Scherman, stol nr 13. Allt avslutades med en försenad prisutdelning, 2019 års pris för bästa svenska deckare gick till då debuterande Malin Thunberg Schunke (som gett ut två böcker till sedan dess). Hon mottog Den gyllene kofoten ur akademins ålderman Ulf Durling, stol nr 1 (bilden till höger).

Även priset för 2020 skulle delats ut, men mottagaren Maria Grund hade blivit sjuk. Förhoppningsvis kan hon få den när Deckarakademin firar sina 50 år i november.

Evenemanget inleddes med att Ulf Durling berättade om akademins historia. Valspråket blev inte ”snille och blodsmak”.

Så kom författare fram tre och tre och utfrågades av Nisse Scherman, som avslutade varje grupp med frågan om de trodde sig kunna skriva varandras böcker. Enhälligt nej!.

Trion Karin Alfredsson, Christina Wahldén och Malin Thunberg Schunke hade det gemensamt att de skriver serier (även om det tog tio år med andra böcker emellan för Karin innan hon släppte fram sin Ellen Elg igen), men också att de skriver på svenska men lägger handlingen utomlands. Det var mer en slump att Christina skrev om Australien. Hon var där, fascinerades av ursprungsbefolkningens kultur och platser. Det skulle bara bli en bok. Men det blev fler.

Malin, som är docent i straffrätt och skrivit fackböcker in internationell straffrätt, tyckte att det internationella perspektivet saknades så det europeiska samarbetet passade precis.

Alla tre var överens om att dieter viktigt att skriva så att man når många, särskilt som de ju väljer viktiga ämnen.

— Vi vill ju förändra världen! sade Karin Alfredsson.

Att ha med lite humor är medvetet för att lätta upp det hemska, tyckte alla tre.

Malin, Christina och Karin

Malin Thunberg Schunke, Christina Wahldén och Karin Alfredsson

Nästa trio bestod av Ulf Durling, Mårten Sandén och Inger Frimansson. Också här kom seriefrågan upp. Inger blev förvånad när hon fick reda på att hon skrev deckare, och i några böcker har hon haft samma huvudperson. Men serie? Mårten, ungdomsdeckarförfattare, har hela 18 böcker i sin Petriniserie och det blir säkert fler.

— Roliga att skriva. Jag siktar att slå Enid Blyton sm skrev 22.

En del tror att det är lättare att skriva för barn, men inte, ansåg han. Om vuxna inte förstår något så kan de ta reda på ordbetydelser, men för barn måste man tänka på vad kan begripa.

Vad får dem att komma igång? Det kan vara en person man kommer på, det kan vara en mening som kan bli något mer. Idéerna är alltid små, något litet som sätter igång, sade Mårten.

Inger, Marten, Ulf och Nisse

Inger Frimansson, Mårten Sandén, Ulf Durling och Nisse Scherman

Sista trion var Ninni Schulman, Arne Dahl och Christoffer Carlsson. Ninni har just slutat en serie, Arne har flera avslutade bakom sig, och Christoffer också. De två senaste är förlagda till hans barndomstrakter i Halland, men han vill inte hålla det för en serie, hellre en svit.

Ninni tycker det är svårast när man startar en serie, de senare delarna går lättare. Serien ger en bra ram.

De var eniga i att deckargenren ger fördelen att intrigen ska knytas ihop på slutet. I en roman kan slutet vara öppet, alltför öppet kanske. Att skriva i gränslandet mellan roman och deckare kan man också göra för att bokhandlarna ska få problem, var placera den här boken? konstaterade Christoffer.

Christoffer Carlsson, Arne Dahl och Ninni Schulman

Och så av avslutades det hela, och hela bokhelgen, med prisutdelningen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22