Ännu inga miljoner till Otto Penzler

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Artikel

Läser i bladet att Otto Penzler blivit blåst på stålar men har hoppet kvar. Som ägare till The Mysterious Bookshop i New York tillhör han inte de mest fattiga. När det var deckarkongress i Stockholm för drygt 20 år sedan var han inte lika rik, men då fick han bo hos mig i Bromma.

Nu bor han i New York och har trassel med bokförlaget New Millennium i Hollywood. De har brutit ett kontrakt gällande en samling thrillernoveller som Otto sammanställt åt dem och Penzler har tilldömts 2,8 miljoner dollar av en domstol.

Det var inte Otto som började bråka. Det

gjorde i stället David Baldacci sedan han fått se novellsamlingens omslag som hade enbart hans namn i stora bokstäver och då gick Baldacci i taket och menade att New Millenniums förläggare Michael Viner parasiterade på hans ”varumärke”. I USA är inte författarna författare utan varumärken.

Penzler ställde sig bakom Baldaccis krav och då stämde Viner honom för kontraktsbrott. Eftersom detta hände i Amerika motstämde Penzler och vann. Nu riskerar New Millennium konkurs om förlaget inte hostar upp lite drygt 20 miljoner svenska kronor. Amerika är fantastiskt! New Millennium är mest känt för att ha publicerat böcker om O. J. Simpson och planerar nu att ge ut en självbiografi av Jayson Blair, reporter på New York Times som inte publicerade artiklar utan påhittad litteratur.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22