Ännu en teori om The Ripper

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-1, Artikel

Ny bok utpekar flyktande mordisk kirurg från USA

BARBRO LINDBORG

Ledet av misstänkta mördare från de ruskiga händelserna i Londons Whitechapel 1888 ökar hela tiden. Till de redan debatterade och dissekerade sällas nu den amerikanske kirurgen Francis Tumblety.

Paul Gainley har tillsammans med polismannen Stewart Evans skrivit boken ”The Lodger” (Century Publishing) och i den påstås Tumblety vara den mest misstänkte i åtminstone fyra av de fem bestialiska knivmorden. Doktor Tumblety hade gripits som misstänkt sexbrottsling i London. Sedan han släppts mot borgen flydde han hem till USA. Därmed upphörde morden i London, men enligt författarna inträffade därefter flera mord av samma slag i Nicaragua och Jamaica.

Denna nya teori baseras på först nu publicerade brev som skrevs av poliskommissarie John Lilllechild år 1913. Han var en av cheferna vid Scotland Yard.

Frun på bordell

Kirurgen Francis Tumblety var på väg att upprätta praktik i England. Hans motiv till morden skulle vara att han blivit kvinnohatare då han upptäckte att hans hustru tagit jobb på en bordell.

Paul Gainey och Stewart Evans påstår vidare i boken att doktor Tumblety hade en samling kärl med livmodersexemplar. Kopplingen till detta skulle vara att fyra av Jack the Rippers offer sprättats upp och att någon med stor kunnighet avlägsnat inre organ.

När Francis Tumbletys värdfolk strax efter det sista mordet fann blod på hans skjorta anmälde de honom för polisen. Han anklagades för sexualbrott men släpptes mot borgen och flydde till Amerika.

Tumblety är alltså en stark kandidat, men som sådan har också lanserats kung Edward VII:s äldste son hertigen av Clarence, som var känd för att springa på bordell. När han avled 28 år gammal 1892 var den officiella dödsorsaken influensa, men malisen menar att han dog av syfilis. En annan av många misstänkta var den impressionistiske målaren Walter Sickert.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22