Ännu en entusiast hittad – men varför så sent?

Jun 7th, 2010 | By | Category: 2010-2, Artikel

Rubrikens fråga ställs av IWAN MORELIUS (som ju också är en riktig entusiast, vilket inte minst märks på att det var han som en gång startade DAST Magazine).

Här berättar han hur han hittade Michael Eriksson och vilken sorts entusiast denne är.

Michael Eriksson

Michael Eriksson och den poster som tryckts i samband med att välkända artisten Tina Turanen hade en show på Tyrol i Stockholm. Foto Michael Johansson)

Du sitter en kväll framför din underbara PC och letar lite grand på Google. I mitt fall letade jag efter den tyske författaren Leo Kessler vars krigsskildringar fanns i den sedan länge avsomnade serien på Wennerbergs förlag Victory. Jag hittade ett antal webbplatser att klicka på och plötsligt hamnade jag på en för mig hittills okänd sida, men en som verkligen fick mitt hjärta att slå några dubbelslag.

Jag hade kommit in på entusiasten framför alla andra – MICHAEL ERIKSSONS FANZINESPALT. Hur hade jag kunnat undvika att stöta på denne man under så många år i branschen? Obegripligt helt enkelt. Här hade han funnits, och finns än till alla lycka, ända sedan 1978. Under den tiden har han lyckats med bedriften att ge ut ett stort antal så kallade fanzines och han har gjort det i form av gratistidningar som delats ut till intresserade i samband med att man köpt eller prenumererat på fanzinet. Han har hittills gjort tre promotiontidningar, utdelade gratis sedan 1978. Nästa blir det åttiosjunde (87:e) fanzinet totalt.  Michael säger: ”Jag hoppas ärligt att komma över 100-strecket. Det vore nåt det!”

Det hela började alltså redan 1978, i stort sett precis tio år efter det att jag grundade DAST-Magazine (september 1968), då Michael  gav ut sitt första fanzine kallat Deep Purple Magazine. Det hade bara tryckt text på en sida, omfattade 10–15 sidor och trycktes upp i c:a 100–200 ex/nummer, som mest i 400. Detta skedde under åren 1978–82.

”Själv är jag född i Fagersta 1961 och underligt nog var jag rätt dålig i svenska i skolan. Detta kanske mycket beroende på att jag så ofta var förkyld. När jag var femton år opererade jag bort halsmandlarna och har inte haft någon förkylning sedan dess. Men min svenska blev bättre med åren och ju mer jag skrev desto bättre blev jag. Övning ger ju som bekant färdighet.”

Två platser på webben

”Jag har alltid varit intresserad av att teckna och kunde år 2005 publicera min första egna serie som kom ut i Truppserien nr 5.  Jag har alltid tyckt om krigsserier och jag har två hemsidor på nätet, en svensk som heter Den svenska Victory-hemsidan och en på engelska som heter Where Eagles Dare. Den senare har faktiskt hela 1.000 besökare/dygn.”

”I Action 2007 kom en annan av mina tecknade serier och den handlar om hur Karl XII innan han blev kidnappad av rasister i Sverige. Den gjorde jag redan 1976 men har modifierat den idag. Responsen har varit mycket positiv, i alla fall av läsare över de 40.  Sedan kom Tapemannen i Min Rymd. Så här i efterhand kan jag väl berätta att den är baserad på en mycket klantig lärare jag hade i skolan ”

”Ja, rocken har ju alltid varit mig mycket kär och jag träffade mina första riktiga rockstjärnor på Göta Lejon i Stockholm. Det var Whitesnakes och jag fick intervjua dem. På tal om rock och rockmusik hände en liten ”incident” på F4 på Frösön där Michael gjorde sin värnplikt 1982. Bandet med taptot hade gått sönder och dagbefälet som var kapten gav oss fria händer. ”Huvudsaken är att alla vaknar!” var hans ord. Och det gjorde man verkligen när Burn ned Deep Purple dånade ut klockan 0645.”

Rockfotograf

Omslag till LEMichael berättar i sin enormt långa intervju i LE – Lektyrentusiasten (se omslagsbild) om sin långa vänskap med mästerfotografen framför alla andra när det gäller rock, Michael Johansson. I över tjugo år har de känt varandra och Michael J tycker ofta att Michael E ska satsa på något ”som ger pengar”. Men, säger ME, är man entusiast så är man.  Michael J har under alla år stöttat Michael E. De har under åren bollat idéer som sedan har verkställts på olika sätt.

Michael Eriksson har publicerat hela 32 nummer av tidningen Deep Purple Forever och gjort otaliga intervjuer och artiklar om detta band. Under åren har det publicerats ett stort antal engångstidningar/magasin som Pizza, RaketMagasinet,  Action, Tubular Press, Min  Rymd och LE (se kollage här nedan). Michael har i intervjun sagt att han vill göra tidningar som han själv skulle vilja läsa. Och sannerligen är det precis vad han gjort. Men till all lycka vill även andra läsare göra det.

TidningsomslagMan kan då fråga sig hur dessa magasin/tidningar säljer? ”Ja, man får in förhandsbeställningar men ofta i blygsamt antal. Men det finns faktiskt en trogen  köparskara,” berättar Michael. ”Men en bra hobby måste ju också kosta några spänn,” fortsätter han.

Michael fortsätter med att berätta att tidningen SE samt FIB-Aktuellt varit inspirationskällor.

”Min egen tidning Slice är faktiskt en kombination av SE, Rekordmagasinet, Vecko-Revyn (den tidiga versionen) samt Lektyr . I tidningen Oraklet har en påhittad frågespalt varit en kul grej där olika åsikter mm kunnat ventilerats. Jag hatar politisk korrekthet och har ju vissa grundläggande principer om vårt försvar, om islam och jag gillar inte rabiata människor. Roligt att med humorns hjälp kunna ge en känga då och då.”

I Pickadoll finns en komplett guide till samtliga TV-avsnitt av Helgonet med Roger Moore,

Och Michael har sagt att han ”tänker syssla med det här tills himlen ramlar ner över mitt huvud!” (citat från Asterix)

Så här kommer Du i kontakt med Michael:

e-post: lycyinthesky@bredband.net

Adress: Michael Eriksson, Skolgatan 39 B, 831 45 ÖSTERSUND

http://hem.bredband.net/b149976/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22