Anne Holt: Jodå! Jag har blivit sågad!

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Oslobon och författaren Anne Holt är aktuell med romanen Det som tillhör mig, där lesbiska Hanne Wilhelsen inte är med som problemlösare. I vår kommer hennes och Berit Reiss-Andersens bok Utan eko ut i pocket i Sverige.

Enbart i Norge har hennes böcker sålt i över miljonen exemplar och hon är översatt till elva språk. Hon har hemlandet och Sverige som särskilt uppskattade länder.

”Ja, norska och svenska läsare betyder mest för mig”, säger hon. ”Att upplagorna blivit stora är en överraskning för mig, eftersom jag började skriva av en tillfällighet.”

Att det gått så bra beror antagligen på att hennes romaner berättar en spännande historia, har personer det går att identifiera sig med. Och att språket är fullt begripligt för alla.

Under åren har Anne Holt kommit ut med åtta böcker. Så hon har en relativt lång skrivprocess.

”Jag grunnar länge på mina uppslag. En roman kan bli resultatet av något jag tänkte ut för ett decennium sedan eller kanske något jag upplevde som barn. Det händer att jag har ett uppslag som kan bli liggande i halvdussinet år, bara för att mogna och passa mig att skriva när det känns riktigt att göra det.”

I Sverige har hon i stort sett blivit mycket väl emottagen. Egentligen är det bara en roman, Utan eko som skrevs ihop med Berit Reiss-Andersen, som inte uppskattats lika mycket av alla.

”Det fanns recensenter som utsatte den för total slakt.”

Det gillade hon inte värst mycket, men kunde trösta sig med att det också fanns recensenter som hyllade boken i närmast panegyriska ordalag.

Kollegerna då? Vilka författare har betytt något för Anne Holt?

”Utan tvivel har Tove Jansson betytt allra mest. Som tonåring läste jag kriminalromaner och då var det Maj Sjöwall och Per Wahlöö som stod högst på listan. Deras romaner om ”ett brott” anser jag fortfarande vara bäst, kanske i hela världen.”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22