Ann Wallander: jobbet som ekonom förutsättning för att fortsätta deckarskrivandet

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Artikel

Ann Wallander Söderberg arbetar som ekonom på Chalmers i Göteborg, men är också författare med flera kriminalromaner på sitt samvete.

Med det namnet är det kanske lätt att associeras med Mankells polisman i Ystad. Men Ann hävdar att hon var först, eftersom hon föddes med det efternamnet. Fast när man skriver deckare är det inte direkt tillnackdel heller. Hon kom ut på Mälarbörsen med Lindholmsmorden (2000) men hennes senare romaner är utgivna på eget bokförlag. Den senaste heter Brännömorden. Det är nog inte så konstigt att hon förlagt en historia till den ön. Släkten har funnits där i 350 år och själv har hon bott där om somrarna sedan barnsben. Hon säger att hon närt drömmen att bli författare sedan 16-årsåldern. Att det blivit deckare kommer sig säkert av flitigt deckarläsande.

– Det gäller att följa en tråd, har hon sagt. Slutet är alltid givet för min del. Man avslöjar vem som begått mordet.

Det hela startade på allvar 1997 när hon fick en dator. Innan dess hade hon visserligen skrivit, men då gick det så långsamt att lådorna fylldes med halva böcker.

– När jag numera skriver på dator går det mycket lättare. Det går att formulera sig nästan lika fort som tankarna kommer. Men jag har faktiskt en disposition som jag funderat på ett tag innan det är dags att sätta igång. Och jag har hittat en skrivmetod som fungerar för mig. Först skriver jag en fjärdedel av boken, sedan slutet och därefter skriver jag mig fram till slutet.

Sedan gäller det för henne som förläggare att lansera boken. Den saken tar tid, men lokala romaner är populära på Västkusten. För Brännömorden ringde hon runt till bokhandlarna i Göteborgstrakten och har lyckats sälja den i l 500 exemplar.

– I en bokhandel är den näst bäst sålda bok. Men författare med eget förlag måste nästan alltid luta sig mot ett annat arbete för att få det att gå ihop.

Så det är nog bra att Ann samtidigt är ekonom på Chalmers.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22