Andrej Konstantinov: En riktig rökare

Jan 10th, 2008 | By | Category: 2000-1, Artikel

Av Rolf Nilsen

Det finns alldeles säkert ryssar som inte röker.
Men Andrej Konstantinov, 36. tillhör definitivt inte den gruppen.
När Konstantinov lutar sig tillbaka och lite grann nästan kryper in i det hörn av den soffa där han sitter, så ser han ditt mycket ut som en skorsten med mustascher. Han röker med stil och äkta lidelse. Entusiastiskt och med verklig njutning.
Men för övrigt pratar han om brott och om den organiserade maffiabrottslighetens ställning i det nya Ryssland. som efterträdde den kommunistiska Sovjetstaten.

Det är nämligen främst därför Andrej Konstantinov befinner sig här i Göteborg. Tillsammans med den svenske TV -journalisten och författaren Malcolm Dixelius har han tidigare skrivit om Rysslands undre värld och Maffians Ryssland, hårtslående faktaböcker vars titlar berättar det mesta om vad de handlar om. Nu har han kommit med sin egen, starkt faktabaserade, kriminalroman Dödlig trojka (Prisma), som Dixelius har översatt och bearbetat. Det är den första romanen av hittills sex med den unge åklagaren Sergej Tjelistjev i kamp med den organiserade brottsligheten i Ryssland.

Braksuccé i Ryssland

Hemma i Ryssland har böckerna blivit braksuccéer och Konstantinov är en megakändis där. Av sin kollega och översättare Malcolm Dixelius betecknas han som “rätt mycket av en motsvarighet till Jan Guillou” och faktum är att just Guillou medverkade vid ett seminarium tillsammans med Konstantinov under Bokmässan och då komplimenterade denne med att säga att Dödlig trojka var exakt en sådan roman som han själv skulle ha skrivit – om han hade levt och arbetat i Ryssland.
Andrej Konstantinov är också en ryktbar undersökande journalist och chef för en byrå där sammanlagt 32 journalister arbetar med olika former av reportage.
– Vi har existerat i cirka 1,5 år och det är en stor framgång bara att vi har överlevt så här pass länge, säger Andrej Konstantinov via Malcolm Dixelius.
Konstantinov föredrar att samtala med hjälp av tolk; eftersom han säger sig skämmas för att hans engelska är så knackig.
Eftersom Konstantinov kom nästan direkt från det Moskva som fått uppleva ett antal sprängningar av hyreshus, så frågar jag om hans reaktioner kring dessa händelser:
– Det är Tjetjeniens hälsningar till Ryssland, säger Konstantinov och blåser begrundande ut en rökpuff i obestämd riktning.

Övertygad om terrorismens ursprung

Övertygelsen om att det är den tjetjenske rebelledaren som har administrerat hyreshussprängningarna i Moskva och andra platser i Ryssland är stor hos Andrej Konstantinov.
– Jag kan förstås inte hundraprocentigt säga att det är tjetjener som ligger bakom de här terrordåden. Men de bär deras stämpel och signatur. Jag är absolut inte överraskad över vad som har hänt och tror att det kommer att fortsätta också.
Konstantinov menar att politisk terrorism har saknats i det Ryssland som förr hette Sovjetunionen. Och att ett normalt fungerande antiterroristprogram därför aldrig heller har blivit uppbyggt.
– Nu handlar det i och för sig om en etnisktnationell konflikt och inte riktigt om politisk terrorism. Men skillnaden är ju ändå ganska hårfin, menar han.

Vanligare förr

Under det förra seklet, däremot, var det ju desto vanligare med politisk terrorism i det dåvarande tsar-Ryssland och bland annat var en förfader till Konstantinov själv med om diverse aktioner.
En släkting till honom dömdes till 211 års straffarbete: något som han helt nyligen fått reda på genom arkivstudier. Han vill gärna forska vidare i dennes öde och sa småningom skriva en bok om honom.
I det nya Ryssland vräks det ut massor av deckare och spänningsberättelser, men de allra flesta är av ganska undermålig karaktär,
– Genren i sig saknades under kommunismen, berättar Andrej Konstantinov. Censuren slog till så fort någon råkade skriva något mindre fördelaktigt om exempelvis polisen. Hur till synes oskyldigt det än kunde vara. Men nu handlar det om hur mycket action och blod som helst. Det är en slags reaktion som har inträffat. Men själv tycker jag inte att de sakerna är de viktigaste.
Andrej Konstantinov låter förstå att han vill vaska fram de drivkrafter som får människorna att göra som de gör.
– Jag vill inte alls vara pretentiös och gör givetvis inga som helst jämförelser mellan mig och Dostojevskij, säger Konstantinov inifrån sitt rökrum och drar sig fundersamt i mustaschen. Men Brott och straff var ju närmast ett kriminalreportage. Och Sjolochovs Stilla .flyter Don kan i långa stycken liknas vid en äventyrsberättelse. Det är bara några av mina förebilder.

Filmas för rysk TV

För närvarande håller hela Konstantinovs svit av romaner om åklagaren Sergej Tjelisjtjev på att filmas av den ryska televisionen. Det förs underhandlingar om att någon svensk TV-kanal ska komma att visa dem. Liksom det även diskuteras om översättningar av de andra böckerna i serien.
– Säljer bara Dödlig trojka någorlunda bra så blir det nog så, antar Malcolm Dixelius.
Andrej Konstantinov har utsatts för olika former av hotelser i sitt arbete. Han har fått meddelande om att svavelsyra ska komma att kastas i hans ansikte.
– Men ingenting har någonsin hänt. Hotelser hör till ordningen för dagen i det här jobbet. Man ska inte nonchalera dem, men heller inte låta sitt liv styras av dem. säger Konstantinov lakoniskt.
Han säger sig känna till de inofficiella spelregler som gäller. Och han är noga med att ständigt iaktta dem. I det stora hela betraktar Konstantinov Ryssland som ett laglöst land, som ytterst, ytterst långsamt är på väg att förvandlas till en rättsstat.

Samband mellan makt och maffia

– Det existerar ju ett klart samband mellan statsmakterna och den kriminella strukturen. Det har skapats ett slags växthuseffekt för den organiserade brousligheten och man sätter snurr på brottsligt förtjänade pengar utomlands. Även här i Sverige, säger Konstantinov och tillägger att allt det där sådant som han vill vara med och försöka få bort. Främst genom att skriva om det som händer och därmed blottlägga det för allmänheten.
– Vi lever som på randen av en vulkan, säger han ödesdigert och försvinner in i ännu ett blått moln av cigarettrök.
Men en av hans kommande böcker är en deckare i vikingamiljö.
Tro det eller ej.

ANDREJ KONSTANTINOVS BÖCKER

Rysslands undre värld (1994 – tillsammans med Malcolm Dixelius)
Maffians Ryssland (1998 – tillsammans med Malcolm Dixelius)
Dödlig trojka (1999)

“Han tog en handfull av den blöta snön och torkade av sig fläckar av blod och hjärnsubstans, som han hade i ansiktet. Sen sprang han ut på vägen och bad till Gud att han skulle skicka honom en bilförare som var beredd att ta upp en ensam liftare på en öde landsväg”

(Ur Dödlig trojka av Andrej Konstantinov, Prisma, 1999 översättning av Malcolm Dixelius)  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22