Andrea Camilleri: Miljonsäljare och förmedlare av siciliansk mentalitet

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Andrea Camilleri är född 1925 på Sicilien men sedan länge bosatt i Rom där han varit verksam som manusförfattare och TV-regissör.

Genombrottet som författare kom i mitten av 1980-talet när han började skriva böckerna om kommissarie Montalbano. Och vilket genombrott det blev.

Hans böcker om Salvo Montalbano har på några år sålts i ett par miljoner exemplar i Italien.

Det är en efter europeiska mått väldig framgång. Kommissarie Montalbanos sarkasmer gör sig lika bra i tryck som i den TV-serie som samproducerades med bl.a. svensk television. Och Sicilien är ingen dum miljö för deckarintriger av de mest skilda slag. Salvo – och övriga invånare på ön – har en förmåga att genomskåda ruttenheten bakom den berömda sicilianska tystnaden omertà.

Stor korruption

Det är ett svårt samhälle att leva i, åtminstone för de fattiga. Solen bränner het, arbetslösheten är väldig, kriminaliteten utbredd.

Politikerna kan inte göra mycket åt solen men har sett till att korruptionen åtminstone fyller deras fickor. Dessutom har de stor makt över poliskåren så det är inte underligt att snutarna är djupt föraktade på de flesta ställen.

– Siciliens nationalsport är att skära sönder polisbilarnas däck, är en replik av Salvo Montalbano.

Böckerna utspelar sig i staden Vigatà där kommissarien bor på stranden där han hela tiden har havsdoften i näsborrarna. Han tar ofta en simtur för att skingra tankarna.

Staden finns egentligen inte, men ligger ändå vid den sydvästra kusten, mellan Sciacca och Agrigento. Den är typisk för denna del av Sicilien.

Camilleris böcker har sagts företräda en sorts framstegspessimistisk rationalism inom siciliansk litteratur. Författaren skriver med få ord men precist och genomtänkt. Böckerna, till skillnad från TV-serien, tror inget gott om människan. Däremot visar de på mänskliga drivkrafter som jakt efter rikedom och makt – och givetvis sex.

Camilleri behöver bara se till historien för att få uppslag. Ön har invaderats med jämna mellanrum under 2700 år. Antikens greker, gamla fenicier, romare, araber, spanjorer och normander har präglat Sicilien med traditioner, språk och tänkesätt.

Här styr männen tillvaron och Camilleris böcker visar också att kvinnor främst ses genom karlarnas ögon. Han beskriver gärna deras fysiska företräden. Montalbano trivs med kvinnor som inte ställer frågor och håller tyst vid matbordet. Trots det är han ingen kvinnojägare i egentlig mening utan håller på gammaldags sedlighet. Han är trogen mot sin utflyttade flickvän fast han ofta frestas av damer.

Maten viktigast

Fast passionen ligger hos honom på ett annat plan. Det är goda havsläckerheter fångade utanför den egna kusten som kan få honom i gungning. När han sysslar med bordets håvor vill han inte ens se åt mord, blod och död. Är det riktigt gott går han in i krogköket och berömmer kocken.

Sicilien är maffians ö men den finns sällan med i Camilleris intriger. Författaren riktar in sig på annat, men man får ändå en känsla för vad det sicilianska brödraskapet kan ställa till med.

I ungdomen var Andrea Camilleri ytligt bekant med en maffiaboss som ville delge honom organisationens synpunkter.

– Du är ingen mafioso om du pistolbeväpnad kräver att jag böjer knä för dig. Du är bara en idiot med ett vapen. En mafioso förklarar att det är i ditt eget och samhällets intresse som du skall knäfalla. Skjuta folk är ett misslyckande.

Camelleri har inte glömt den lärdom – vilket man upptäcker då man läser romanerna om kommissarie Salva Montalbano.

Böcker på svenska:

Vattnets form 2000

Terrakottahunden 2001

Smörgåstjuven 2001

Violinens stämma 2002

Montalbanos nyår 2003  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22