Andra Kulturfestivalen 13-19 augusti 2007

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Artikel

Av Bertil Falk

Berit Svedberg tar över huvudansvaret för Stockholms nya kulturfest efter avgående kulturdirektör Eva Schöld, Hon kommer att ansvara för en festival som i första upplagan var fullbelagd med 250 000 besökare som tog del av 450 programpunkter, varav 150 unika akter.

– Det känns roligt att vi kan genomföra en stor kulturfestival i år igen. Festivalen ska i första hand vara för stockholmarna, men vi välkomnar också besökare från hela landet och jordens alla hörn. Det är med tillförsikt som vi ser fram emot augusti 2007, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp).

– Vi har medel i kulturförvaltningens budget för att kunna genomföra en lika fin, spännande och innehållsrik festival som 2006, säger Berit Svedberg.

Kostnad tolv miljoner

Stockholms Kulturfestival arrangerades första gången i augusti 2006 och kulturförvaltningen får i år fortsatt förtroende att arrangera festivalen som huvudsakligen har fri entré.

Projektkontoret är tillsatt och även i år sitter Claes Karlsson vid rodret. Budget för årets festival är ännu inte fastställd men när detta skrivs blir den i samma storleksordning som 2006, runt tolv miljoner. En av förutsättningarna för att kunna bygga en minst lika bra festival är att medlen drygas ut med bidrag från näringslivet.

– Vi vill samarbeta med näringslivet för att åstadkomma en ännu bättre festival. Samarbetet har påbörjats och vi ser fram emot flera nya spännande relationer under 2007, säger Claes Karlsson. Alla som var med förra året vill delta även 2007. Festivalen lever sju dagar om året, kulturlivet i Stockholm lever dygnet runt, året om. Vi tror och hoppas att besökarna blir sugna på mer och fortsätter att upptäcka det fantastiska utbud som staden har att erbjuda. Med en Kulturfestival kan nya besökare lockas till det ordinarie kulturutbudet.

Det har blivit populärt att författa det som på utrikiska kallas för ”tie ins” till redan existerande fiktiva böcker. Som den där boken där man får se pastor Gregorius sida av saken och inte bara den sida som är mördarens, det vill säga doktor Glas sida.

Jean Bolinder är förmodligen vår mångsidigaste författare, alla kategorier. Till skillnad från många andra skriver han inte samma bok om och om igen. Ändå känner man igen honom från bok till bok. Vad sjutton har det med pastor Gregorius, doktor Glas och Hjalmar Söderberg att göra?

Jo, det visar sig att Jean Bolinder redan 1977 (kanske ännu tidigare) avverkade genren ”en-annansida-av-doktor-Glas”. I novellen Människans egen kraft avslöjar han nämligen med osviklig logik att doktor Glas inte alls mördade pastor Gregorius.

Novellen står i samlingen Ett låst rum som kom på Tomas förlag 1977.

Den innehåller en rad minimalistiska noveller, korta, slagkraftiga, kluriga, ja, av en art som vi egentligen inte har på svenska. Det närmaste jag kan tänka mig i genren hittar vi ute på de dimmiga öarna.

Där skrev Julian Simons (1912-1994) på 1950-talet likartade effektiva kortnoveller för Londons ”Evening Standard”. 41 av dessa Simons kortdeckare har 2006 getts ut av Crippen & Landru.

Vid sidan om Glas-novellen innehåller Ett låst rum fjorton andra kriminalberättelser, däribland de båda ”ockulta” novellerna Spådomen och Skorpionen.

Flera av Bolinders gärningsmän tror att de begått det perfekta brottet. Tji får de! Fast där finns också förövare som klarar sig. En av novellerna är annorlunda än de andra. Den är längre och den är mer komplicerat strukturerad med ständiga perspektivskiften. Den heter De farligaste varelserna på jorden och jag vet inte riktigt vad det är som händer i den. Det är en märklig novell, nästan surrealistisk och lockar till omläsning.

Jean Bolinders Ett låst rum kan man möjligen få tag i antikvariskt. Den borde ges ut på nytt.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22