Anders Mathlein: Thrillerförfattare som skriver resereportage

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

Av Birgitta Härner

Anders Mathleins tidigare fem böcker har alla varit thrillers eller spänningslitteratur, men hans senaste bok är en reseskildring i reportageform från Söderhavet.

– Om ”spänning” bland annat innebär att läsaren vill veta hur det ska gå, så hoppas jag att också den kommande boken är ett slags thriller, säger han. Också min förra roman, ”Ön”, utspelade sig i Söderhavet.

Anders Mathlein är 37 år, frilansjournalist, författare och redaktör för reportagetidningen Res. Hans intresse för Söderhavets övärld är gammalt (”förmodligen började det med Villervalle i TV på 60-talet”) och han har skrivit en lång rad artiklar och reportage från området för tidningar och tidskrifter i hela Norden.

Erotisk paradisdröm

Den senaste boken – ”Senare i Söderhavet – öar i drömmen och samtiden” utkom på Carlssons förlag i fjol, och är ett slags summeringav över ett decenniums resande i Stilla havets övärld. Så här har Söderhavet aldrig tidigare skildrats – åtminstone inte på svenska. Mathlein besöker såväl välkända platser som Tahiti och Fiji, som isolerade atoller långt vid sidan av allfarvägen.

– Västerlandets föreställning om Söderhavet är fortfarande ett slags erotisk paradisdröm, säger han. Det var en bild som skapades redan på 1700-talet. Min ambition har varit att beskriva dagens Söderhav, vad som har hänt sedan andra världskriget och avkoloniseringen, Här finns flera av världens minsta stater – hur lever folk här, hur ter sig framtiden, vad är sant och falskt i paradislegenden? Det är sådant jag berättar om.

Är det alltså vår sista dröm om paradiset som sprängs i bitar? Det är ju i Söderhavet som Frankrike testar sina atomvapen, för några år sedan var det militärkupper i Fiji…

Krossar illusioner

Man blir inte rik på att krossa illusioner, så det är inte för pengar jag gör det här, säger Mathlein. Men skämt åsido, jag är inte ute för att ta död på drömmar, utan för att berätta om en egentligen okänd och intressant övärld. Att den inte är paradiset gör den inte mindre spännande. Ungdomar på öarna tror att New York och Los Angeles är paradiset.

Han berättar om några av alla möten med udda människor under resorna, om skönheten ovan och under vattnet, om gästfriheten och om sina varma känslor för de tropiska öarna och deras invånare – men också om de tragedier som militära experiment och kulturkrockar har åstadkommit.

– Men jag överger inte thrillergenren. Jag är redan halvvägs i nästa roman. I den tänker jag ställa ett stort moraliskt dilemma på sin extrema spets – en fråga som vi konfronteras med varje dag, men som praktiskt taget ingen vill låtsas om.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22