Anders Leopold Elmquist: Deckarförfattare som fostrats av kollegerna på Aftonbladet

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

Aftonbladet har fostrat många namnkunniga svenska deckarförfattare. Den förste som nådde ryktbarhet var H-K Rönblom, sedan kom legenden Sven Sörmark. Bland övriga namn finner vi Jan-Olof Ekholm, Carlösten Nordmark som fortfarande är aktiva, Arne Norlin, Håkan Jaensson. Börje Heed och Nils Lodin finner vi också genom att bläddra i den stockholmska kvällstidningens avlöningslistor. Numera hittar man dessutom stjärnskottet Liza Marklund och Jan Guillou som kolumnister där.

Men det finns faktiskt ytterligare en. Han heter Anders Elmquist, Han har kommit ut med flera thrillers, journalistiskt undersökande böcker om mordet på Olof Palme och nu senast en genuin deckare i golfmiljö – Döden peggar upp.

Namnet obekant?

Nå, om vi nöjer oss med hans båda förnamn, Anders Leopold, så trillar kanske polletten ner. DAST har besökt honom i hans fantastiska hem i Klamby – en skånelänga från 1700-talet där han bott i nio år. Det ligger i Färs härad i utkanten av det fagra Österlen. Här odlar han sin själ vid sidan av kryddor, potatis och rosor. Han bygger och renoverar, drömmer om att öppna en liten hantverksbod i ett av uthusen.

Flera politiska thrillers

Anders Leopold har mellan tidningsartiklarna hunnit med att skriva ett antal böcker i spänningsgenren. För tjugo år sedan gav han ut Operation Bottenkap som följdes av Kommando Europa och Satans marionetter.

Det är nu snart tre år sedan han slutade som fast anställd journalist. Detta efter 13 år på Aftonbladet och 20 på Expressen. Det gav honom tid att skriva det han ville deckare och dokumentära verk om Palmemordet. Mordet på statsministern har han följt sedan det hände 1986 och tillsammans med kriminalinspektör Börje Wingren, som var förhörsledare i initialskedet, har han lagt fram teorier och bevis som ger utrymme för en helt ny tolkning av skeendet.

– Jag kände Olof Palme personligen och tillhörde det där gänget som kallades Palmes pojkar. Det är alltså inte underligt att mordet berörde mig mycket starkt, säger han.

Säker på mördarens identitet

Både han och Wingren är övertygade om att mannen som mördade Palme greps mycket snabbt efter skotten på Sveavägen, men att han släpptes eftersom åklagare och polisledning inte kunde komma överens.

– Mördaren styrdes av internationella proffs, hemmahörande hos Chilejuntan och i CIA, menar Leopold. Att ge Christer Pettersson skulden beror på en katastrofal förväxling.

Han har samlat ihop mängder av material i både Sverige och utlandet. Detta finns tillgängligt på Internätet, adressen är: www.leopoldreport.com

Detta arbete har tagit mycket av hans tid, men inte mer än att han i fjol kom ut med en kriminalroman där golf är huvudingrediensen. Inte så märkligt efter som detta spel också är ett av hans stora intressen. Boken heter Döden peggar upp (Barbara Books) och handlingens centrum är Barsebäck Golf & Country Club, där ett mord inträffar och utreds av en kriminalinspektör med det – åtminstone får oss samojeder som bor norr om Kristian stad märkliga smeknamnet Lundaknaken.

Entusiastisk golfare

– Att det blev en bok med golf i centrum är inte speciellt konstigt. Jag är ju själv entusiast med 16,7 i handicap. Men det fanns ett problem med boken. Golfare talar ett speciellt språk, ganska obegripligt för alla som inte utövar sporten. Det visade sig att jag blev tvungen att göra en ordlista så att ickegolfare kan förstå jargongen och få en hygglig chans att läsa boken som den kriminalroman den är.

Större delen av sitt liv har Anders Leopold tillbringat i städer. Det är ju i sådana tidningar för det mesta görs. Men det är nog inte så underligt att han har sinne får att bosätta sig på landet. Han är född 1937 i Eringsboda i Blekinge och tog klivet till storstaden Stockholms kvällstidningsliv via morgontidningen Folket i Eskilstuna. Till sist hamnade han på Expressens redaktion i Malmö.

– Min hustru Mona och jag ville komma ut på landet. Båda var vi förtjusta i Skåne men ville slippa slätten. Här i Klamby fann vi ett kuperat landskap med lite skog och slog till direkt. Det är drömstället för oss.

Självklart har det blivit mycket pysslande. En gård från 1700-talet har sina små egenheter. Men nu är det gamla svinhuset förvandlat till en förtjusande uteplats med springbrunn och allt.

– En perfekt tankesmedja, säger Anders Leopold. Här går det utmärkt att fundera fram intriger. Just nu arbetar jag som bäst med en deckare i jaktmiljö eftersom jag är jägare och gärna vill ”gissla” detta speciella släkte på samma sätt som jag tog mig an golfarna.

Anders Leopold bibliografi:

Men män då

Intervjubok om mäns sex liv, tillsammans med Expressenjournalisten Åge Ramsby (Bo Cavefors 1978)

Operation Bottenkap

Thriller om en militärkupp i Sverige. (Askild & Kärnekull 1981)

Kommando Europa

Överlevande naziofficerares attentatsvåg mot judar i Europa. (Askild & Kärnekull 1982)

Satans marionetter

Nyckelroman om mordet på Palme. (Wiken/Mysterious Press 1991)

Han sköt Olof Palme

Tillsammans med kriminalinspektör Börje Wingren som bl.a. förhörde den s.k. 33-åringen. (Tiden 1993)

Någonting i hästväg

Tillsammans med Carl-Erik Tornheden som inledde travbane-TV och ledde marknadsföringen av V65-spelet. (Lecet 1995)

Döden peggar upp

Kriminalroman i golfmiljö. (Barbara Books 1998)

Fotnot:

Lundaknake är en korv, storlek frukostkorv, med anor från Tyskland.

Receptet är hemligt. Traditionen i denna del av Skåne säger att man skall äta Lundaknake till frukost tisdagar och torsdagar. Korven är riktigt god.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22