Alla tiders nordiske detektiv: Knud Gribb

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Artikel

Han hette Knud Gribb. Han hette Asbjörn Krag. Han hette Harald Ask. Och Gud vet vad han hette. För det mesta var han detektiv i Oslo när han inte förvandlades till Göteborgs-detektiv. Han skapades år 1904 av den norske journalisten och författaren Sven Elvestad (Stein Riverton). Med de 1300 brott som han klarat av innehar han i dag med en från idrotten lånad jämförelse en bronsmedalj efter sina kollegor Sexton Blake och Nick Carter, som löste ännu flera fall. Denne norrman, som i vissa stycken uppträdde som naturaliserad svensk, debuterade på sin tid i Lys og Skygge och han är nog den detektiv som mer än någon annan visat sig på styva linan i Sverige. En konkurrent på den punkten kan vara Sexton Blake, men det ska vara osagt.

Var bör en sån detektiv presenteras för svensk publik om inte på bokmässan i Göteborg? Så skedde också i är och anledningen var helt enkelt den att det kommer en ny norsk bok om den märklige detektiven i Norge. Døden i kiosken. Knud Gribb og andre heftedetektiver av Gribb-specialisten Nils Nordberg. Förläggare är Bladkompaniet i Oslo, som på sin tid gav ut det norska Detektivmagasinet, som var Knud Gribbs husorgan och där en rad olika författare turades om att spotta fram Gribbäventyr.

Bladkompaniet gav redan 1968 ut Mesterdetektiven Knud Gribb med ett företal av Nils Nordberg och på svensk botten kan man läsa en hel del om fenomenet i Johan Wopenkas På smekmånad med Gröna Skräcken Kioskhäften i Sverige – en förteckning (BJW-förlaget 1995).

Forskandet kring dessa kioskmagasin och berättelser och deras författare har med åren urartat till en veritabel deckare i sig självt, där forskare som Nils Nordberg och Johan Wopenka lagt puzzel för att klarlägga turerna.

Det handlar nämligen om ett svårutrett sammelsurium av pseudonymer och egendomligheter. Den främste och mest kände av alla de som skrev gribbare var förvisso Øyulv Gran, som under kriget hade den dåliga smaken att jobba åt ockupationsmakten, vilket ledde till att han under sju år efter fredsslutet satt på index som författare non grata.

För att kunna leva skrev han under denna tid ett sextiotal gribbare åt Alibimagasinets John Lorén, vilket betyder att en rad gribbare aldrig publicerades på norska. Även svenska författare som Lennart Forssberg (han med Latmasken under pseudonymen Rolf Berge) skrev en eller annan skröna om Knud Gribb under pseudonymen Fritz Varberger.

Allt detta och himlen därtill är oerhört komplicerat och jag är inte mannen att redogöra för alla turerna från Gribb-debuten 1904 till nu. Och det behöver jag inte heller, för Nils Nordbergs nya bok som kommer till jul lär ska räta ut alla frågetecken så att de blir utropstecken. Peppar, peppar. Det ligger helt säkert något oupptäckt och väntar på Nils Nordberg och Johan Wopenka.

Johan Wopenka har för övrigt just precis kommit ut med Mer grön skräck & Fler små mord (BJW-förlaget) som innehåller kompletteringar och rättelser till På smekmånad med Gröna Skräcken och Små, små mord samt en förteckning över svenska deckarstafetter.

Johan Wopenka berättar för övrigt att enstaka nummer av Lys og Skygge av norska samlare betalas med fyrsiffriga belopp.

Det finns bara tre kompletta samlingar av Lys og Skygge, varav en på KB i Norge och två i privat ägo. Även norska Detektivmagasinet betalas med betydligt högre belopp än svenska Detektivmagasinet. I Norge kan det handla om tresiffriga belopp. Det dyraste jag stött på i Sverige är 30 kronor.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22