Alexander McCall Smith: Rött te, bastanta kvinnor och ett ljuvligt Botswana

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Artikel

Alexander McCall Smith, den engelske professorn som slagit igenom världen runt med böckerna om Precious Ramotswe, ägare till Damernas detektivbyrå, den första rörelsen i sitt slag i Botswana, menar att vad världen mest behöver nu för tiden är fler romaner där människorna dricker te och äter kakor.

Det gör de i hans böcker – rött Roiboste, som anses vara nyttigare än det som vanligtvis konsumeras i resten av världen. Fast själv föredrar han faktiskt engelskt påste.

Hittills har Alexander McCall Smith skrivit sex böcker om Mma Ramotswe. Den sjunde är på gång och tre finns snart på svenska – Damernas detektivbyrå och Vackra flickors lott är redan ute och Kalahari typingschool for men har lämnat översättarens arbetsrum.

Omåttligt populär

I Botswana har den frodiga kvinnliga detektiven blivit så populär att det anordnas guidade turer runt landet i hennes namn.

Det är inte underligt att professorn fått mycket att göra under sin långvariga tjänstledighet från universitetet i Edinburgh. Han har just skrivit färdigt den sjunde boken i serien – Blue shoes and happiness – och i hans anteckningsbok finns redan kapitelrubriker och funderingar inför den åttonde romanen.

”Jag hade planerat för åtta böcker”, säger han. ”Men troligen blir det fler än så”.

Tio miljoner böcker är redan sålda. Tidigare hade McCall Smith skrivit 40 böcker med någorlunda framgång, men ett intet mot denna framgång. Nu finns planer för att han ska komma till Göteborg för årets bokmässa.

Damernas detektivbyrå var från början en idé som blev en novell. Den växte till ett antal kortare historier, sedan till en roman och romanen kom att bli en långserie.

Professorn – som kallas Sandy av vännerna – är född i det som nu heter Zimbabwe.

Han utbildades i Skottland och fick ut sin första roman (en barnbok) då han fyllt 28. Men det var som professor som han sedermera återvände till Afrika där han bistod med att etablera en juridisk fakultet vid University of Botswana. Där råkade han se en glad kvinna jaga en höna i en inhägnad. Femton år senare återkom minnet – och Mma Ramotswe föddes.

Funderingar som fungerade

Idén att det skulle vara bra att skriva om en kvinna som den han mindes rann upp i skallen. Han började fundera kring henne och tänkte att hon säkert hade ett intressant förflutet. Troligen var hon inte särskilt välbärgad men hade ändå uppfostrat flera barn. Hennes bakgård var rensopad och hon bodde i ett respektabelt hus. Troligen hade hon ett gott liv fast detta inte berodde på materiellt välstånd.

Det var en början och sedan har romanerna börjat befolkas av fler gestalter som fått allt större betydelse.

Nu behöver han inte vara lärare i medicinsk juridik i Edinburgh längre, eftersom hans böcker om Mma Ramotswe säljs som smör.

Men för att inte enbart värmas under Afrikas sol har McCall Smith börjat skriva på en ny TV-serie som utspelar sig i Skottland. Den har fått namnet Söndagsfilosofernas klubb. Dessutom har han skrivit en följetong Som gått i tidningen The Scotsman och heter 44 Scotland Street.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22