Alexander McCall Smith: Av hans utgivna 50 böcker saknas deckarna på svenska

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2003-4, Artikel

Av Bengt Heurlin

Alexander McCall Smith föddes i Zimbabwe där han tillbringade sina första 17 år. Han studerade juridik i Edinburgh och är nu professor där. Han har undervisat i juridik även Botswana och bidrog under sin två år där till att bygga upp den juridiska institutionen.

Innan han skrev den första kriminalromanen publicerade han ett femtiotal böcker, fackböcker i juridik och barnböcker bl.a.

Nu bor han i en av Edinburghs förorter, Merchiston, där han blir granne med J.K. Rowling, Harry Potters skapare. Han kan inte skryta med samma enorma upplagor som hon, men hans böcker säljer bra i USA.

Hans detektiv heter Mma Precious Ramotswe, och i den första boken, The No. 1 Ladies’ Detective Agency, startar hon sin detektivbyrå med hjälp av pengar hon fått när hon sålt sin avlidne fars bondgård. Hon vet inte särskilt mycket om hur en detektiv arbetar (först i andra boken köper hon en handledning) men använder sitt förstånd och sunda förnuft och inte minst sin människokännedom i sitt arbete.

McCall Smith fick idén till Mma Ramotswe när han och en vän under ett besök i Botswana gick till en kvinna för få en höna till söndagslunchen. Det var en stor och kraftig kvinna och synen av henne när hon jagade runt gården efter hönan, fångade den och till slut vred halsen av den gav honom en klar bild av hur hans hjältinna skulle se ut

Inga blodiga mord

Den som söker efter stor dramatik och blodiga mord ska inte läsa om Mma Ramotswe. De fall hon får ta hand om gäller otrohet, försvinnanden och andra småbrott. Till sin hjälp har hon anställt en ung kvinna som sekreterare. Henne befordrar hon till biträdande detektiv redan i andra boken, dock utan att ge henne löneförhöjning.

De båda damerna diskuterar ibland sina fall och den lösning de kommer fram till kanske inte alltid stämmer med lagens bokstav men är den som de tycker är den bästa, skadar de inblandade minst.

Kommer att filmas

Böckerna är fulla av en stillsam humor, man storskrattar inte utan ler och känner igen sig när man läser Mma Ramotswes funderingar om människans svagheter.

Regissören Anthony Minhella (The English Patient) har köpt filmrättigheterna till The No. 1 Ladies’ Detective Agency. McCall Smith har läst manuskriptet men tänker inte lägga sig i vare sig dess utformning eller själva filminspelningen.

Den första av böckerna om Precious Ramotswe finns med i Pocketshops vårkatalog 2003 och bör finnas att köpa eller beställa.

Hittills har det kommit fem böcker om Mma Precious Ramotswe:

The No. 1 Ladies’ Detectiver agency

The Tears of the Giraffe

The Kalahari Typing School for men

Morality for Beautiful Girls

The Full Cupboard of Life  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22