Al Hubin: En bibliografipionjär och hans livsverk

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Artikel

Av Iwan Morelius

Så har Al Hubin till sist lagt av, gjort sitt, slutat med det som enligt honom själv egentligen började som en slump. Han har under hela sitt liv varit stor samlare av kriminallitteratur och dessutom grundat det egna fanzinet TAD (The Armchair Detective). Det gjorde han i september 1967 eftersom det inte fanns något liknande magasin i USA.

Han hade ingen anledning att tro att det han då påbörjade skulle sträcka sig hela dryga 30 år framåt i tiden. Al arbetade heltid som kemist på ett stort företag, samlade deckare, publicerade TAD och tog så småningom över välkände deckarerecensenten Anthony Bouchers spalt i New York Times. Dessutom var han redaktör för bokförlaget Duttons årliga novellantologi.

– Jo, jag hade ju familj också, hustru och fyra barn att ta hand om, säger han blygsamt. Barnen blev fem så småningom.

Publicerade rättelser

Plötsligt upptäckte han att den bibliografi som gjorts av entusiasten Ordean Hagen, Whodunit (1969), innehöll så pass många fel att han beslöt sig för att i varje nummer av TAD publicerade dessa rättelser i alfabetisk ordning. Han hade även några bra idéer om hur en bättre bibliografi över deckare skulle se ut, trots att Ordean Hagen var bibliotekarie. Men vem skulle göra det jobbet?

Kanske han själv, eftersom hans enorma recensionsarbete hade trappats ned. Då läste han minst sex böcker i veckan. Varför inte börja det hela med en 20 sidor lång bibliografisk sektion i slutet av varje TAD? Börja med A och gå så sakteliga mot Z. På den tiden fanns inga persondatorer så Al skrev allt på skrivmaskin.

Arbetet fortskred så sakteliga då plötsligt det så kallade The Mystery Library, grundat av Al Nussbaum, kom honom till hjälp. Men man skickade ut hela den bibliografiska sektionen från bokstaven S-Z till alla TAD:s prenumeranter. En sak som saknades var emellertid ett index. Ett sådant var ett måste och Al började kontrollera alla stora uppslagsverk – ett gigantiskt arbete. Han tillbringade tusentals timmar i hemstaden Minnesotas bibliotek.

Mystery Library ställde upp och anställde Als ene son, som under hela sommaren 1974 skrev ner varje titel på ett kort som sedan sorterades in i ett enormt register. En ren familjeaffär. Man anställde dock en skrivmaskinskunnig som producerade detta titelindex.

Al hade nu ett, säger ett, exemplar av sin bibliografi och han förklarar:

– Jag vågade inte anlita postverket utan 1979 reste jag personligen till La Jolla och överlämnade manuset till The Bibliography of Crime Fiction 1749-1975, det som skulle bli den första riktiga deckarbibliografin. Men samma år gick The Mystery Library omkull och jag stod där med ett färdigt manus. Vad göra?

Förlagen slogs om utgivning

Nu hade TAD övertagits av vännen Otto Penzler.

– Antologijobbet var färdigt och jag ville inte ge upp när jag kommit så här långt. Så jag skickade ut information till ett antal förlag om mitt verk och till min förvåning slogs man om att få ge ut det. Jag valde Garland, som bjudit högst. Nu hade jag ytterligare fem år på mig att komma med en ny och reviderad upplaga. Jag investerade i en dator – en Apple 2 som hade ett minne som inte var större än det som finns i en modern klocka har idag. Men den var ändå mycket bättre än en skrivmaskin. Jag jobbade hårt och kunde lägga till intressanta uppgifter till den nya bibliografin som kom ut 1984. Den fick namnet Crime Fiction 1749-1980: A Comprehensive Bibliography.

– Fem år senare kom nästa bok som omfattande åren 1749-1985 och då hade jag köpt en ordentlig dator. Nu hade jag lagt till filmtitlar, studios, år, manusförfattare och mycket annat plus böcker med deckarnoveller. Jag hade mycken hjälp av samlare från hela världen.

– Garland ställde också upp för nästa upplaga och då ville man ha med novellerna i varje bok och dess författare. Min egen samling på 25.000 deckare var såld, så var hitta dessa uppgifter? Engelsmannen Bob Adey ställde sin enorma samling av novellsamlingar till förfogande. Jag tillbringade flera veckor i hans hem, gjorde anteckningar och tog fotokopior. Nu hade e-mail börjat komma så smått och tusentals mails gick från England till USA och tvärtom. Och så blev bibliografin: Crime Fiction II:a Comprehensive Bibliography 1749-1990 ut i två volymer 1994.

Garland såldes till Europa

Snart stundade bistra tider eftersom Garland tagits över av ett europeiskt förlag. Vem skulle kunna ge ut nästa upplaga?

– Jag hade inte varit riktigt nöjd med supplementet till senaste upplagan. Jag ville göra ett komplett verk omfattande 1749-1995. Tack vare möjligheterna på nätet, CD-ROM och andra omständigheter var det nu möjligt att gå ut på Internet och skaffa uppgifter jag tidigare bara kunnat drömma om.

– Jag råkade då träffa Bill Contento, egentligen en sf-aktivist. Han nappade på mina idéer och tillsammans skrev vi kontrakt på Crime Fiction III. Den kom ut från Locus Press 1999. Egentligen ville jag att ”hänga upp hatten” för gott men det var alltför lockande att få avsluta med mitt verk år 2000 så jag fortsatte att arbeta.

– Contento och Locus Press var villiga att producera en CD-ROM av denna upplaga, men jag ville fortfarande ha den i bokform. Jag tyckte att allt arbete borde vara värt en sådan.

– Jag vill påstås att jag på denna utgåva, som skulle bli min sista, lade ner ett om möjligt ännu intensivare och noggrannare researcharbete. Jag sökte överallt och sände all ny information till Bill Contento som fyllde på sin CD-ROM.

Slutfacit blev Crime Fiction 1749-2000, som täckte över 106.000 böcker, titelindex, innehållet i mer än 6.600 novellsamlingar och 4.500 filmer.

– Om någon är villig att täcka upp allt från år 2001 är den mer än välkommen att försöka! Det har för min del varit lite över 30 mycket intressanta år. Men jag har faktiskt ännu ett litet projekt på gång … !

Året efter att Al grundade TAD kom jag igång med DAST Magazine och började själv sammanställa av ett antal bibliografier, fast i blygsammare skala.

Den som önskar skaffa den senaste upplagan av Hubins verk – antingen som bok eller CD-ROM kan skriva till:

A Comprehensive Bibliography 1749-2000, Printed ed. The Battered Silicon Dispatch Box, Box 204, Shelburne, Ontario, Canada LON ISO (five folio volumes 400 dollar).

CD-ROM edition: Locus Press, Box 13305, Oakland, CA 94661. 49.95 dollar.

www.locusmag.com  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22